Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tanky Leopard dodá Ukrajine aj Nórsko

Na archívnej snímke z 2. októbra 2013 nemecký tank Leopard 2 počas počas cvičenia pozemných síl nemeckej armády. Foto: TASR - AP

Nemecko v stredu potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2, a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám.

Oslo 25. januára (TASR) - Nórsko pošle tanky Leopard 2 na Ukrajinu, oznámil v stredu nórsky minister obrany Björn Arild Gram. Táto severská krajina sa tak pripojí k ďalším európskym krajinám, ktoré už dodávku nemeckých tankov ohlásili. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Nórsko a jeho vláda podporujú darovanie tankov Ukrajine. Nórsko sa tiež zapojí," povedal Gram v rozhovore pre nórsku verejnoprávnu televíziu NRK. Koľko ich krajina dodá, nespresnil.

Nemecko v stredu potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2, a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám. Berlín podľa vyhlásenia nemeckej vlády dodá Ukrajine zo svojich zásob 14 tankov Leopard 2.

Berlín sa v posledných týždňoch dostal pod veľký tlak spojencov, aby tieto tanky dodal Kyjevu a zároveň povolil ich vývoz na Ukrajinu štátom, ktoré ich majú vo výzbroji.

Americký prezident Joe Biden v stredu potvrdil, že Spojené štáty pošlú Ukrajine 31 tankov typu Abrams M1. Uviedol, že tento krok odporučil aj americký minister obrany Lloyd Austin, keďže "dodávka tankov pomôže Ukrajine brániť svoje územie a dosahovať strategické ciele".

Šéf Bieleho domu dodal, že tanky budú slúžiť na obranné účely a nepredstavujú pre Rusko "žiadne ofenzívne nebezpečenstvo".