Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Video brazílskej youtuberky nie je ukážkou technológie klonovania ľudí.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Na sociálnych sieťach sa šírilo zmanipulované video od brazílskej youtuberky. Vidno ju s modelom ľudského plodu vo vaku s tekutinou, s tvrdením, že zobrazuje technológiu klonovania ľudí. Brazílska youtuberka však pre agentúru AFP uviedla, že vo videu použila silikónovú bábiku pre simuláciu pôrodu a nešlo o ľudský klon. V súčasnosti neexistujú žiadne dôveryhodné vedecké dôkazy o tom, že by boli ľudia úspešne klonovaní. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Vo videu vidieť ženu, ktorá rukami hladí priehľadný vak s modelom ľudského plodu. V pozadí počuť mužský hlas, ktorý hovorí: "Pozrite si tento nový koncept počatia detí. Teraz už matka nebude musieť dieťa nosiť deväť mesiacov. Teraz je možné dieťa donosiť aj vo vaku, aké pohodlné." Hlas vo videu tvrdí, že táto metóda sa používa už dlho, ale až teraz prichádza k spotrebiteľom. Komentáre pod príspevkom naznačujú, že niektorí používatelia sociálnych médií uverili, že video zachytáva skutočný ľudský plod.

Pomocou reverzného vyhľadávania v kombinácii s kľúčovými slovami z príspevkov sa AFP podarilo nájsť pôvodné video uverejnené 26. apríla 2022 na kanáli brazílskej youtuberky a tiktokerky Sweet Carol. Jej skutočné meno je Mariane Carolina Rossiová. V pôvodnom video počuť hlas Rossiovej a nie mužský hlas, ktorý rozpráva o klonovaní ľudí. Vo svojom videu použila youtuberka silikónovú bábiku Reborn baby, ktorá vyzerá ako živé bábätko.

AFP oslovila aj samotnú youtuberku, ktorá pre agentúru uviedla, že video vzniklo ako ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) simulácia pôrodu. Nejde o ľudský klon, ale o realistickú bábiku, ktorú kúpila v obchode pre mamičky.