Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Poľská verejnoprávna televízia TVP1 nezverejnila mapu znázorňujúcu ukrajinské územie ako súčasť Poľska.

Varšava 7. februára (TASR) - V januári 2023 sa rozšírilo zavádzajúce tvrdenie s falošným obrázkom, že poľská verejnoprávna televízia TVP1 zverejnila počas predpovedi počasia mapu, ktorá znázorňovala ukrajinské územie ako súčasť Poľska. Na zmanipulovanom obrázku je vidieť pravopisné chyby a úplne iný dizajn, aký je súčasťou predpovedí počasia na TVP1. Fotomontáž obsahuje aj obrázok hlásateľky, ktorý je však vystrihnutý z vydania predpovede počasia inej televízie a pochádza z roku 2020. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Pomocou reverzného vyhľadávania obrázkov a tiež vyhľadávaním prostredníctvom rôznych anglických a ruských kľúčových slov cez Google a Yandex nenašla AFP informácie o predmetnej predpovedi počasia. Ďalšie skúmanie zmanipulovaného obrázku ukázalo, že ide o fotomontáž. Aj poľská verejnoprávna televízna spoločnosť TVP vo vyhlásení uviedla, že obrázok je podvrh a takýto materiál nikdy neodvysielala.

Pravosť údajného obrázku z poľskej predpovede počasia spochybňujú aj indície ako napríklad to, že názvy viacerých miest a krajín sú napísané gramaticky nesprávne. Okrem toho sa pri pohľade na skutočnú predpoveď počasia na TVP1 ukázalo, že ich dizajn sa vôbec nepodobá tomu, ktorý je na falošnom obrázku.

Ďalšou indíciou, že ide o podvrh, je umiestnenie niektorých miest. Pri projekcii skutočnej mapy na zmanipulovaný obraz agentúra AFP zistila, že Varšava je na falošnom obraze umiestnená približne 100 kilometrov severozápadnejšie v porovnaní s jej skutočnou polohou, takmer nad mestom Lodž. Ukrajinské mesto Ľvov je zasa zobrazené o 80–90 kilometrov severovýchodne v porovnaní s jeho skutočnou polohou. Aj žena, ktorú vidno na falošnom obrázku, nepracuje pre TVP1, ale v televízii Trwam.

Vyhľadávanie s kľúčovými slovami mapa, počasia a Trwam agentúru AFP priviedlo k rôznym poľským článkom, ktoré tiež vyvracajú falošnú mapu počasia. Jeden z nich odkazuje na video z roku 2020, na ktorom je vidno hlásateľku z falošného obrázku. Vo videu z roku 2020 sa predstavuje ako Joanna Wysocká. Pri bližšom pohľade na video z roku 2020 je možné v čase 1:11 vidieť, že póza moderátorky, mimika, vlasy a záhyby viditeľné na jej šatách vyzerajú úplne rovnako ako na falošnej fotomontáži.