Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Video nezobrazuje zinscenované mŕtvoly v Gaze, ale demonštráciu z Káhiry

Káhira/Tel Aviv/Bratislava 7. novembra (TASR) – V období konfliktu medzi Izraelom a Hamasom, keď od jeho začiatku 7. októbra zomreli už tisíce ľudí, sa na sociálnych sieťach šírilo video vytrhnuté z kontextu. Bolo nesprávne prezentované ako zábery falošných mŕtvol, ktoré boli vraj zinscenované v Gaze. Nakrútené však bolo už v roku 2013 v Káhire počas študentskej demonštrácie. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

"Ako vyzerajú 'tisícky civilných obetí Gazy'. 'Mŕtvy' nedokázal počkať, kým kameraman dotočí celú sekvenciu!", píše sa v príspevku z 30. októbra 2023 vo facebookovej skupine Deletu, internetového magazínu židovskej komunity na Slovensku.

Príspevok bol medzitým zmazaný, dovtedy mal však viac ako dvesto zdieľaní. Video z príspevku malo údajne ukazovať zinscenované mŕtvoly v Gaze na propagandistické účely týkajúce sa vojny medzi Izraelom a Hamasom.

Na videu je vidieť rad ležiacich tiel na zemi, prikrytých bielymi rubášmi s nápismi v arabčine. Niekoľko z týchto takzvaných mŕtvol sa na záberoch hýbe. Video sa šírilo aj v iných príspevkoch aj s označením, že je to cirkus pre médiá.

Nebolo však vyhotovené v Gaze, ale počas demonštrácie v egyptskej Káhire v roku 2013, čo agentúra AFP overila už v roku 2021, keď bolo toto video šírené tiež v nesprávnom kontexte.

Pri overovaní pravdivosti videa pomocou reverzného vyhľadávania obrázkov sa agentúra dostala k videu na YouTube, ktoré 28. októbra 2013 zverejnilo egyptské médium al-Badil. Podľa popisu na YouTube je na zázname vidieť zhromaždenie študentov z hnutia Moslimské bratstvo pred budovou univerzity al-Azhar v Káhire, kde protestovali proti armáde. Aj ďalšie video, ktoré 28. októbra 2013 na YouTube zverejnilo iné egyptské médium Achbar al-Jom, zachytáva túto študentskú demonštráciu.

V uvedenom článku z roku 2021 sa AFP vďaka podobnosti tohto videa a fotografie od fotografa agentúry AFP podarilo potvrdiť, že táto demonštrácia sa skutočne konala v egyptskej Káhire.