Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

TASS: Pavel chcel rokovať s Ruskom, neskôr ho označil za veľkú hrozbu

Kandidát na českého prezidenta Petr Pavel prichádza do volebnej centrály v Prahe po uzatvorení volebných miestností v 1. kole prezidentských volieb v Českej republike v sobotu 14. januára 2023. Prvé kolo sa uskutočnilo v dvoch dňoch, v piatok a sobotu. O post prezidenta Českej republiky sa uchádza osem kandidátov Karel Diviš, Danuše Nerudová a Petr Pavel sú trojicou občianskych kandidátov, ktorým sa podarilo vyzbierať viac než 50.000 podpisov občanov. Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Marek Hilšer a Tomáš Zima sú politickými kandidátmi, ktorých podporili poslanci či senátori. Ak žiaden kandidát nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu z celkového počtu platných hlasov, 27. a 28. januára sa uskutoční druhé kolo volieb. Foto: FOTO TASR/AP

Pavla označuje ruská štátna agentúra za liberálneho a proeurópskeho politika, ktorý považuje členstvo v NATO za nevyhnutné a prospešné pre svoju krajinu.

Moskva/Praha 28. januára (TASR) - Sobotňajšie zvolenie nového českého prezidenta Petra Pavla si ruská štátna agentúra TASS všíma s tým, že po nástupe do funkcie predsedu Vojenského výboru NATO v roku 2015 sa pokúsil nadviazať dialóg medzi Alianciou a Ruskom, čo sa mu však nepodarilo. Neskôr Pavel vyhlásil, že konanie Ruska predstavuje väčšiu hrozbu než Islamský štát. Článok v ruskej agentúre zmonitorovala TASR.

Pavla označuje ruská štátna agentúra za liberálneho a proeurópskeho politika, ktorý považuje členstvo v NATO za nevyhnutné a prospešné pre svoju krajinu. Od začiatku ruskej takzvanej špeciálnej vojenskej operácie vlani vo februári Pavel podporuje Ukrajinu a dúfa vo "víťazstvo zdravého rozumu" v Rusku.

"Musíme byť pripravení s ním (Ruskom) viesť rokovania, no s dôrazom na rešpektovanie suverenity iných krajín," napísala ruská agentúra, citujúc Pavlovo vyjadrenie pre český web iDNES.cz.

Agentúra TASS priniesla o Pavlovi pomerne obšírny článok, kde uvádza aj to, že sa narodil vo vojenskej rodine, a vymenúva, na akých vojenských školách študoval. Ovláda viacero jazykov vrátane ruštiny. TASS pripomína, že Pavlovi odporcovia poukazujú na jeho členstvo v Komunistickej strane Československa pred Nežnou revolúciou. Uvádza tiež jeho vysvetlenie, že vojenská kariéra bola vtedy bez straníckej knižky nemysliteľná.