Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Teherán vyšetruje za podporu protestov herečky i futbalového trénera

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa spravodajského webu Mizan Online sú obe herečky súčasťou skupiny ôsmich ľudí zadržaných za "provokatívne" materiály zverejnené na sociálnych sieťach.

Paríž/Teherán 21. novembra (TASR) - Iránske úrady zatkli dve známe herečky, ktoré vyjadrili podporu celoštátnym protestom vyvolaným smrťou mladej ženy zadržanej mravnostnou políciou pre nerešpektovanie pravidiel o zahaľovaní sa žien v Iráne.

Ako v pondelok spresnila agentúra AFP, zadržanými sú Hengáme Kázíáníová a Katájún Rijáhíová. Prokuratúra sa zaoberá ich "provokatívnymi" príspevkami na sociálnych sieťach a inými mediálnymi aktivitami, uviedla štátna tlačová agentúra IRNA.

Kázíáníová (52) na sociálnych sieťach potvrdila, že ju predvolala justícia, a následne na Instagrame zverejnila video, ako si – na verejnom mieste – z hlavy sťahuje povinný hidžáb.

"Toto je možno môj posledný príspevok," napísala v statuse zverejnenom v sobotu neskoro večer. Ubezpečila, že nech sa jej stane čokoľvek, vždy bude na strane iránskeho ľudu.

Pre rovnaké "previnenie" bola neskôr zatknutá aj Rijáhíová, ktorá sa objavila vo viacerých ocenených filmoch a je známa aj svojou charitatívnou prácou.

AFP pripomenula, že Rijáhíová v septembri – bez hidžábu na hlave – poskytla rozhovor pre londýnsku televíziu Iran International TV, ktorú súčasný iránsky režim kritizuje. Herečka v rozhovore vyjadrila solidaritu s protestmi, ktoré zachvátili Irán od smrti Mahsy Amíníovej, a netajila sa svojím odmietaním povinného nosenia hidžábu.

Podľa spravodajského webu Mizan Online sú obe herečky súčasťou skupiny ôsmich ľudí zadržaných za "provokatívne" materiály zverejnené na sociálnych sieťach.

Je medzi nimi aj tréner teheránskeho futbalového tímu Persepolis FC Jahjá Golmohammadí, ktorý ostro kritizoval hráčov iránskej reprezentácie za to, že "úradom netlmočia hlas utláčaných ľudí".

Tieto svoje slová Golmohammadí zverejnil krátko po tom, ako iránskych reprezentantov vo futbale krátko pred odchodom na majstrovstvá sveta v Katare prijal iránsky prezident Ebráhím Raísí.

Podľa webu Mizan boli pred vyšetrovateľov predvolané aj iné prominentné herečky, napríklad Mitrá Hadždžarová či Bárán Kósáríová.

AFP pripomenula, že začiatkom novembra Taráne Alídustíová – jedna z najznámejších iránskych herečiek a hercov, ktorí napriek represiám zostali v krajine – zverejnila na sociálnych sieťach svoju fotografiu bez povinnej šatky.

Alídustíová prisľúbila, že zostane vo svojej vlasti za "každú cenu", pričom uviedla, že plánuje prestať pracovať a namiesto toho podporovať rodiny tých, ktorí boli počas pretrvávajúcich protestov zabití alebo zatknutí.

Predstavitelia iránskej kinematografie boli pod tlakom úradov už aj pred začiatkom protestného hnutia, ktoré vyvolala Amíníovej smrť. Napríklad ocenení režiséri Mohammad Rasúlof a Džafar Panáhí sú väznení už niekoľko mesiacov.