Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Teherán zažíva najhoršie sucho za posledných 50 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V provincii Chúzistán na juhozápade Iránu vypukli v júli masové protesty proti nedostatku vody. Vyžiadali si aj viacero obetí na životoch.

Teherán 26. októbra (TASR) – Iránske hlavné mesto Teherán zažíva najhoršie obdobie sucha za posledné polstoročie. Mesačný úhrn zrážok je podľa predstaviteľa z tamojšej vodárenskej spoločnosti o 97 percent nižší oproti vlaňajšku, píše v utorok agentúra AFP.

V deväťmiliónovom Teheráne napadlo od 23. septembra len 0,4 milimetra zrážok, pričom vlani to bolo za rovnaké obdobie až 14,3 milimetra, priblížil Mohammad Šahriárí, zástupca riaditeľa tamojšej vodárenskej spoločnosti. „Úroveň podzemnej aj povrchovej vody je kritická, pričom za posledných 50 rokov tu podobné sucho nebolo," povedal.

Päť priehrad, ktoré vodou zásobujú hlavné mesto, je naplnených menej než do tretiny. V týchto priehradách, ktoré sú schopné udržať až dve miliardy metrov kubických vody, je len 477 miliónov metrov kubických. Vlani v septembri v nich bolo 729 miliónov metrov kubických vody.

Spotreba vody vzrástla v aktuálnom roku v poľnohospodárstve o 14 percent oproti vlaňajšku, a v priemyselnom sektore o osem percent.

Výroba energie vo vodných elektrárňach zároveň v posledných šiestich mesiacoch klesla o 40 percent, uviedol Šahriárí.

V provincii Chúzistán na juhozápade Iránu vypukli v júli masové protesty proti nedostatku vody. Vyžiadali si aj viacero obetí na životoch.