Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Telá mŕtvych noriek vystúpili z provizórneho hrobu na zemský povrch

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP Foto: TASR

K incidentu došlo na miestnom vojenskom výcvikovom poli neďaleko západodánskeho mesta Holstebro, kde v provizórnom masovom hrobe skončili telá niekoľkých tisícov noriek.

Kodaň 25. novembra (TASR) - Telá noriek, ktoré Dánsko nariadilo zlikvidovať zo strachu pred šírením zmutovanej verzie nového druhu koronavírusu, sa dostali z provizórneho hrobu na zemský povrch, informovala v stredu agentúra AFP.

K incidentu došlo na miestnom vojenskom výcvikovom poli neďaleko západodánskeho mesta Holstebro, kde v provizórnom masovom hrobe skončili telá niekoľkých tisícov noriek.

Mŕtvoly zvierat vystúpili na zemský povrch pod tlakom plynov uvoľnených počas ich rozkladu, uviedla tamojšia polícia. Podľa ministerstva zdravotníctva mali byť norky pokryté najmenej 150-centimetrovou vrstvou zeminy, no štátna mediálna spoločnosť DR uviedla, že telá zvierat pokrývala len 100-centimetrová vrstva.

Masový hrob sa navyše nachádza neďaleko jazera, ktorému môže hroziť znečistenie fosforom a dusíkom uvoľňovaným pri rozklade tiel živočíchov. Príslušné orgány prisľúbili, že situáciu dajú do poriadku.

Ministerstvo označilo túto záležitosť za "dočasný problém" a dodalo, že oblasť budú z bezpečnostných dôvodov 24 hodín denne monitorovať, až kým nebude oplotená.

Dánska polícia odhadovala, že v súvislosti s hrozbou šírenia zmutovanej verzie koronavírusu bude treba zlikvidovať 15 až 17 miliónov noriek chovaných na 1100 farmách. V súvislosti s týmto kontroverzným nariadením sa v stredu rozhodol z funkcie odstúpiť dánsky minister pre potraviny a rybolov Mogens Jensen, keďže kabinet neskôr pripustil, že toto nariadenie nemalo právny základ. Vo funkcii ho nahradil Rasmus Prehn.

V Dánsku doteraz utratili viac ako desať miliónov noriek, čo predstavuje viac ako polovicu ich populácie v krajine, dodáva agentúra DPA. Vláda minulý týždeň usúdila, že sa zmutovanú verziu koronavírusu s "najväčšou pravdepodobnosťou podarilo zlikvidovať", keďže od 15. septembra krajina nezaznamenala nové prípady tejto nákazy.