Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Telefonát Johnsona s Putinom sa možno uskutoční až v utorok

Britský premiér Boris Johnson, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Johnson pre novinárov uviedol, že Putinovi plánuje počas rozhovoru povedať, že všetci, vrátane Ruska, musia zvoľniť a "zostúpiť z okraja“.

Londýn 31. januára (TASR) - Plánovaný pondelkový telefónny rozhovor britského premiéra Borisa Johnsona s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa možno uskutoční až v utorok. Pre novinárov to uviedol Johnsonov hovorca Max Blain, ktorého citovala agentúra Bloomberg.

Johnson v pondelok na pôde britského parlamentu bránil vyše hodiny a pol svoju vládu v súvislosti s predbežnými výsledkami vyšetrovania možných porušení pandemických opatrení jej členmi počas viacerých večierkov, ktoré sa konali v čase lockdownu v premiérovom sídle na Downing Street 10.


Johnson ešte stále neurčil čas telefónneho rozhovoru s ruským prezidentom a po tom, ako mu parlament položil otázku, či bol telefonát zrušený, odpovedal, že s Putinom bude hovoriť "hneď, ako bude môcť".

Johnson pre novinárov uviedol, že Putinovi plánuje počas rozhovoru povedať, že všetci, vrátane Ruska, musia zvoľniť a "zostúpiť z okraja“.

Agentúra TASS pripomína, že kancelária britského premiéra v pondelok avizovala, že Johnson plánuje v pondelok telefonovať s Putinom a následne v utorok odcestuje na Ukrajinu, kde sa plánuje stretnúť s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Telefonát Johnsona s Putinom sa uskutoční v čase rastúceho napätia medzi Ruskom a Západom, ktorý obviňuje Rusko z toho, že v blízkosti ukrajinských hraníc zhromaždilo tisíce svojich vojakov a plánuje Ukrajinu napadnúť. Moskva však tvrdenia o plánovanej invázii popiera.

Putin a Johnson naposledy telefonovali 13. decembra, pripomína TASS.