Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Telo americkej skialpinistky spopolnili podľa budhistického obradu

Na snímke rituál počas pohrebu americkej skialpinistky Hilaree Nelsonovej. Foto: TASR/AP

Počas obradu mnísi odriekali modlitby a hrali na tradičné bubny, zatiaľ čo rodina a kolegovia skialpinistky k jej telu položili kvety a tradičné budhistické šatky.

Káthmandu 3. októbra (TASR) - Telo známej americkej skialpinistky Hilaree Nelsonovej, ktorá zahynula na nepálskom vrchole Manaslu, spopolnili v nedeľu v blízkosti budhistickej stúpy v Káthmandu. Informovala o tom agentúra AFP.

Nelsonovej telo sa našlo na svahoch ôsmej najvyššej hory sveta v stredu, dva dni po tom, čo zmizla, keď sa na lyžiach spúšťala z jej vrcholu.

Počas obradu mnísi odriekali modlitby a hrali na tradičné bubny, zatiaľ čo rodina a kolegovia skialpinistky k jej telu položili kvety a tradičné budhistické šatky.

Podľa odevnej firmy The North Face bola Nelsonová "najaktívnejšou skialpinistkou svojej generácie". V roku 2012 sa jej ako prvej žene na svete podarilo v priebehu 24 hodín pokoriť dve osemtisícovky – najvyššiu horu sveta Mount Everest a blízky vrch Lhoce.

Nelsonová sa v roku 2018 na horu Lhoce vrátila a uskutočnila z nej vôbec prvý zjazd na lyžiach. Vyslúžila si za to ocenenie Dobrodruh roka, ktoré udeľuje mesačník National Geographic.

Americká skialpinistka minulý týždeň v príspevku na Instagrame uviedla, že na hore Manaslu sa "necíti taká sebaistá ako na svojich predchádzajúcich výstupoch v Himalájach". Dodala, že uplynulé týždne "otestovali jej odolnosť novým spôsobom".

V rovnaký deň, keď sa stratila Nelsonová, spadla medzi tretím a štvrtým táborom na hore Manaslu lavína, ktorá usmrtila jedného nepálskeho horolezca, ďalší 12 utrpeli zranenia.

V Nepále sa nachádza osem zo 14 najvyšších vrchov sveta. Zahraniční horolezci, ktorí na ne chcú vystúpiť, sú pre tamojšiu ekonomiku dôležitým zdrojom príjmov.