Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Temirgalijev: Jediné legitímne vojenské sily na Kryme sú ruské, iné sú

Ruská Štátna duma sa bude zaoberať návrhom na zjednodušenie procedúry vstupu nových území do zväzku Ruskej federácie.

Simferopol 6. marca (TASR) - Prvý podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev dnes vyhlásil, že jedinými legitímnymi ozbrojenými zložkami na Kryme sú ruské ozbrojené sily. Informovala o tom dnes agentúra UNIAN.

"Ozbrojené sily tretích krajín alebo iných štátov budeme považovať za okupačné s príslušnými dôsledkami, ktoré z toho pre ne vyplynú," uviedol Temirgalijev v rozhovore pre Rádio Sloboda. Spresnil, že ukrajinským vojakom slúžiacim na Kryme ponúknu buď zložiť novú prísahu, alebo im umožnia bezpečný odchod do pevninskej časti Ukrajiny.

Dodal, že "rozhodnutie o vstupe Krymu do Ruskej federácie nadobudlo účinnosť" a "referendum je nutné len na jeho potvrdenie". "Krym sa stal súčasťou Ruskej federácie," vyhlásil.

Podľa jeho slov sa v súčasnosti pripravuje zmluva medzi Krymom ako subjektom Ruskej federácie a samotným Ruskom, ktorá bude určovať právomoci Krymu a celý rad ekonomických záležitostí. "Samozrejme, budeme sa nachádzať v rubľovej zóne," uviedol.

Všetky aspekty vstupu Krymu do zväzku Ruskej federácie pripraví veľká skupina expertov z Ruska, spresnil Temirgalijev, ktorý zverejnil aj plány na "znárodnenie" štátneho majetku v rámci plánov pripojenia polostrova k Ruskej federácii. "Všetky ukrajinské štátne podniky budú znárodnené a stanú sa majetkom krymskej samosprávy," spresnil.

Okrem principiálneho vyhlásenia o vstupe Autonómnej republiky Krym do zväzku Ruskej federácie a oznámenia termínu konania referenda o štatúte polostrova, ktoré sa bude konať 16. marca, dnes krymskí poslanci schválili aj rozhodnutie zaslať Putinovi a ruskému Federálnemu zhromaždeniu posolstvo v súvislosti s pristúpením autonómnej republiky k Rusku, v ktorom navrhujú začať procedúru vstupu.

Krymskí voliči sa budú v referende vyjadrovať k dvom otázkam: či sa Krymský polostrov má stať súčasťou Ruska s právami subjektu Ruskej federácie alebo či sa má obnoviť účinnosť ústavy republiky Krym z roku 1992 a štatút Krymu ako súčasti Ukrajiny, informovala agentúra Ukrinform. V súlade s ústavou z roku 1992 je krymská republika súčasťou Ukrajiny a svoje vzťahy s ňou reguluje prostredníctvom dohovorov a zmlúv, vysvetlila RIA Novosti.

Ruská Štátna duma sa bude zaoberať návrhom na zjednodušenie procedúry vstupu nových území do zväzku Ruskej federácie až po referende o štatúte Krymu, uviedol dnes v Moskve predseda výboru pre záležitosti Spoločenstva nezávislých štátov Leonid Sluckij. Poopravil tak dnešné vyjadrenie svojho kolegu, spoluautora návrhu zákona Sergeja Mironova, ktorý uviedol, že Štátna duma by sa návrhom zákona o možnosti pripojenia Autonómnej republiky Krym k Rusku mohla zaoberať už na budúci týždeň.

Sluckij spresnil, že Štátna duma "akékoľvek návrhy zákonov na túto tému posúdi po referende a keď v tejto veci prijme rozhodnutie vedenie krajiny".