Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tento rok evidujú v Budapešti už polstovku ohrození lietadiel laserom

Letisko Ferihegy v Budapešti, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Budapešti zaznamenali prípad, keď kapitán počas pristávania po oslepení laserom musel odovzdať riadenie druhému pilotovi.

Budapešť 4. októbra (TASR) - Maďarské stredisko riadenia letovej prevádzky HungaroControl eviduje tento rok takmer 50 prípadov pokusov oslepenia posádok lietadiel laserovým lúčom pri pristávaní na budapeštianske Medzinárodné letisko Ferenca Liszta.

V komerčnej televízii TV2 v piatok hovorkyňa strediska Dorotta Gerendaiová uviedla, že týždenne sa stáva, že sa páchatelia laserom pokúšajú narušiť proces pristávania, čím ohrozujú bezpečnosť cestujúcich.

V Budapešti zaznamenali prípad, keď kapitán počas pristávania po oslepení laserom musel odovzdať riadenie druhému pilotovi.

Posádky prípady laserového útoku nahlásia dispečerom, ktorých povinnosťou je oznámiť to príslušným orgánom, zdôraznila hovorkyňa a dodala, že ide o veľmi nebezpečnú záležitosť aj z hľadiska zdravia pilotov, ktorí v niektorých prípadoch po útokoch laserom museli vyhľadať lekársku starostlivosť.

Podľa maďarských právnych noriem možno páchateľa trestať za ohrozenie leteckej dopravy odňatím slobody až do troch rokov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)