Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Teplota Dunaja pri atómovej elektrárni Paks prekročila 30 stupňov C

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa platných noriem teplota vody v Dunaji nesmie prekročiť 30 stupňov Celzia 500 metrov od miesta, kde chladiaca voda z elektrárne vteká do koryta rieky.

Budapešť 18. augusta (TASR) - Teplota Dunaja v okolí juhomaďarskej atómovej elektrárne Paks opäť prekročila hraničné hodnoty, keď tam novinári investigatívneho servera azonnali.hu namerali vyše 30 stupňov Celzia. Podobne to bolo aj v roku 2018, informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na štvrtkovú správu Azonnali.hu.

Server podotýka, že pracovníci elektrárne monitorujúci vplyvy chladiacej vody elektrárne na Dunaj v roku 2018 tvrdili, že hraničné hodnoty neboli prekročené a v reakcii na údaje Azonnali.hu zverejnili svoju metodiku merania teploty vody. Server však aj podľa tejto metodiky zaznamenal 5. augusta zvýšenú teplotu.

Podľa platných noriem, ktoré stanovili v záujme ochrany života v rieke, teplota vody v Dunaji nesmie prekročiť 30 stupňov Celzia 500 metrov od miesta, kde chladiaca voda z elektrárne vteká do koryta rieky.

Oficiálne údaje spoločnosti Paksi Atomerőmű uvádzajú z 5. augusta teplotu vody 28,56 stupňa Celzia v hĺbke 150 cm a 28,81 stupňa Celzia v hĺbke pol metra.