Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Terajší prezident Pobrežia Slonoviny sa môže uchádzať o znovuzvolenie

Alasanne Ouattara, archívne foto Foto: TASR/AP/Rebecca Blackwell

Proti rozhodnutiu ústavnej rady sa konali protesty vo viacerých mestách.

Abidjan 15. septembra (TASR) - Ústavná rada Pobrežia Slonoviny v pondelok rozhodla, že úradujúci prezident Alassane Ouattara sa môže uchádzať o opätovné zvolenie v prezidentských voľbách, ktoré by sa v krajine mali konať 31. októbra. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Ústavná rada takisto rozhodla, že o úrad prezidenta sa môžu uchádzať len štyria zo 44 kandidátov. Z októbrových prezidentských volieb boli vyradení aj expremiér Guillaume Soro a bývalý prezident Laurent Gbagbo, ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vlani zbavil obvinení zo zločinov proti ľudskosti. Obaja žijú v exile.

Proti rozhodnutiu ústavnej rady sa konali protesty vo viacerých mestách. V hlavnom meste Pobrežia Slonoviny Abidjan demonštranti zapálili autobus, podľa agentúry AFP nepokoje prerástli do násilností aj v meste Bangolo na západe krajiny.

Ouattara (78), stojaci na čele krajiny od roku 2011, svoj zámer uchádzať sa o tretie funkčné obdobie v oznámil v auguste, hoci v marci vyhlásil, že o ďalšie zvolenie sa už uchádzať nebude. Odvtedy si zrážky medzi demonštrantami a políciou vyžiadali už 15 mŕtvych.

Podľa tamojších zákonov nemôže úradujúci prezident znova kandidovať, ak už odslúžil dve funkčné obdobia za sebou. Ouattara však tvrdí, že zmena ústavy v roku 2016 mu počet jeho mandátov vynulovala.

Pri násilnostiach, ktoré táto západoafrická krajina zažila po sporných voľbách v roku 2010, bolo zabitých približne 3000 ľudí.