Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

TERAZ.TV: Priamy prenos z konferencie GLOBSEC pokračuje aj dnes

Na snímke zľava predseda vlády Poľska Donald Tusk, predseda vlády Maďarskej republiky Viktor Orbán, predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády Českej republiky Bohuslav Sobotka na zahranično-bezpečnostnej konferencii GLOBSEC. Bratislava, 15. mája 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislava hostí od dnes jednu z najväčších bezpečnostných konferencií na svete - GLOBSEC. TERAZ.TV má na fóre vlastné štúdio.

Program na dnes:
cca 11:15 - rozhovor Richarda Kvasňovského s politickým stratégom Georgeom Friedmanom.




Bratislava 16. mája (TERAZ.TV) – GLOBSEC organizuje Stredoeurópska strategická rada prostredníctvom Slovenskej atlantickej komisie (SAC) .
Hlavnou témou konferencie bude podľa prezidenta SAC Rastislava Káčera vývoj na Ukrajine. Podľa neho treba jasne pomenovať, aké riziko prináša situácia na Ukrajine a čo pre Európu znamená postoj Ruska v tejto oblasti.

„Myslím si, že bude hlavnou témou, okolo ktorej sa budú točiť aj tie, ktoré s ňou súvisia priamo alebo nepriamo. ...blížia sa voľby do Európskeho parlamentu. Tá téma vyvoláva aj širšiu diskusiu o budúcnosti, čo je potrebné v Európe urobiť, akým smerom by sa mala uberať,“ uviedol Káčer. Ako dodal, situácia na Ukrajine otvára aj problém európskej bezpečnosti, či kybernetickej bezpečnosti.

Jedným zo zakladateľov konferencie je Róbert Vass, výkonný viceprezident SAC. Rozhovor s ním si môžete pozrieť na Teraz.TV.

O aktuálnych témach budú na konferencii diskutovať desiatky štátnikov a významných hostí z celého sveta. Na zozname účastníkov sú okrem iných premiéri krajín V4, generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, predstavitelia Európskej únie, ministri zahraničných vecí, zástupcovia mimovládnych organizácii a tlače z celého sveta. Slovensko na konferencii zastupujú premiér Robert Fico a šéfovia rezortov diplomacie a obrany – Miroslav Lajčák a Martin Glváč.

Rokovacím jazykom je angličtina, celé fórum prebieha bez tlmočenia.

Stredoeurópska strategická rada je nezávislá mimovládna organizácia, ktorej cieľom je posilňovať hlas Slovenska a strednej Európy v európskych a svetových záležitostiach. Združuje tri organizácie - Slovenskú atlantickú komisiu (SAC), Inštitút pre stredoeurópsku politiku (CEPI) a Centrum pre európske záležitosti (CEA).

V roku 2013 GLOBSEC pritiahol 800 hostí z viac ako 60 krajín, medzi inými niekoľkých prezidentov a premiérov, viac ako dve desiatky ministrov a štátnych tajomníkov, vrcholných predstaviteľov NATO a Európskej únie, ako aj stovky bezpečnostných, zahraničnopolitických a ekonomických analytikov a expertov od Washingtonu po Peking.