Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

TERAZ.TV: Moldavsko má podobné podmienky pre vinárov ako Provensálsko

Najchudobnejší európsky štát - Moldavsko má niekoľko zaujímavostí. Jednou z nich sú obrovské vínne pivnice so 60 km ciest a s dopravnými značkami.



Bratislava 19. februára (TERAZ.TV) - Hosťom Pavla Demeša je tento týždeň analytik a špecialista na medzinárodný rozvoj Balász Jarábik. Od októbra minulého roka pracuje pre CEPI (Central European Policy Institute), kde sa venuje najmä programu Východného partnerstva. S Pavlom Demešom sa rozprávajú o Moldavsku, novej cieľovej krajine slovenskej rozvojovej pomoci, ašpirujúcej na vstup do Európskej únie.

Moldavsko sa nachádza vo východnej Európe, susedí s Rumunskom a s Ukrajinou. Najvyšší bod dosahuje len 430 m, keďže povrch Moldavska tvorí zvlnená rovina. Krajina má dve autonómne oblasti – Gagauzsko a Podnesterskú republiku. Hlavné mesto je Kišiňov. Dôležité postavenie má vinohradníctvo a spracovanie hrozna. Táto krajina má podobné podmienky pre pestovanie viniča ako francúzske Provance a kedysi až štyri pätiny vyrobeného vína exportovala do Sovietskeho zväzu. Dnes ide väčšina produkcie na európsky trh.

Víno v jednej z najväčších moldavských pivníc Na snímke hosť P. Demeša Balász Jarábik