Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Terčom na okupovanom území Ukrajiny sa stal ďalší proruský úradník

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nastražená výbušnina bola aktivovaná, keď Bojko vychádzal z vchodu bytového domu.

Praha/Kyjev 11. novembra (TASR) - V okupovanom ukrajinskom meste Melitopol došlo v piatok k pokusu o atentát na jedného z úradníkov ruskej okupačnej správy Záporožskej oblasti. Informovala o tom v piatok rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Pokus o atentát bol spáchaný pomocou výbušniny, ktorá explodovala vo vchode domu, kde žije Andrej Bojko, predpokladaná obeť útoku.

Nastražená výbušnina bola aktivovaná, keď Bojko vychádzal z vchodu bytového domu. Pri výbuchu utrpel ľahké zranenia a otras mozgu. Momentálne je v nemocnici.

V rámci okupačnej správy mesta Melitopol Bojko zastával funkciu námestníka ministra športu Záporožskej oblasti.

Bojko je ďalším z radu tzv. gauleiterov, ktorí sa stali terčom útoku neznámych ľudí nesúhlasiacich s okupáciou ukrajinského územia ruskou armádou a s kolaboráciou časti Ukrajincov.

Pôvodne nemecký termín gauleiter označuje hajtmana v dobách nacizmu, v prenesenom kontexte aj predstaviteľa okupačnej moci dosadeného k správe určitého územia.

Medzičasom sa v piatok v katedrálnom chráme Alexandra Nevského v meste Simferopol na Kryme začali pohrebné obrady zástupcu šéfa správy Chersonskej oblasti Kirilla Stremousova, ktorý prišiel o život v stredu pri dopravnej nehode.

Na obrady do chrámu prišli najvyšší predstavitelia proruských úradov – okrem iných úradujúci gubernátor Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo, úradujúci gubernátor Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij, gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev či šéf správy Krymu Sergej Axionov.