Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Teroristi v Sýrii častejšie používajú ostreľovačské pušky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Až 90 percent ľudí, ktorých nemocnica v Aleppe prijme pre zranenia od ostreľovačov, neprežije, dodal neurochirurg.

Aleppo 3. júna (TASR) - "Teroristi" v Sýrii častejšie používajú ostreľovačské pušky, konkrétne v deeskalačnej zóne v sýrskej provincii Idlib. Informovala o tom v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na miestnych zdravotníkov.

"Keď sa začalo prímerie, mysleli sme si, že si môžeme trochu oddýchnuť, lebo bude menej zranených a prestane sa bojovať. Tak to však vôbec nebolo. Nemocnice prijímajú ešte viac ľudí. Počas prímeria sme mali už 80 ľudí v kritickom stave a 25 ľudí zomrelo", povedal primár nemocnice v meste Aleppo. Väčšinu zranení podľa neho spôsobili ostreľovačské pušky.

Podľa ďalšieho lekára, neurochirurga, si "nepriatelia zabezpečili nové zbrane, ktoré zasiahnu človeka do vzdialenosti vyše dvoch kilometrov". Až 90 percent ľudí, ktorých nemocnica v Aleppe prijme pre zranenia od ostreľovačov, neprežije, dodal neurochirurg.

Rusko a Turecko sprostredkovali prímerie medzi armádou sýrskeho prezidenta Bašára Asada a povstalcami, ktoré malo od 6. marca zamedziť bojom v provincii Idlib, ktorá je poslednou veľkou baštou povstalcov v Sýrii.