Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Muž v ČR nechal zraziť dva vlaky so stromom, aby sa Česi báli moslimov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obvinený sa nachádza vo väzbe a v prípade usvedčenia mu hrozí doživotné väzenie.

Mladá Boleslav 28. februára (TASR) - Českí kriminalisti zadržali muža, ktorý podľa nich stojí za dvoma vlaňajšími zrážkami vlakov so stromom v stredočeskom okrese Mladá Boleslav. Polícia obvinila muža z teroristického útoku, zistil server Lidovky.cz. Ide o Čecha, ktorý chcel oboma činmi údajne vyvolať nenávisť spoločnosti voči moslimom. Obvinený sa nachádza vo väzbe a v prípade usvedčenia mu hrozí doživotné väzenie.

Oba incidenty mali rovnaký priebeh. Muž najprv narezal strom, ktorý následne spadol na železničné koľaje. Potom doň narazil idúci vlak. Prvá nehoda sa stala vlani začiatkom júna medzi Mladou Boleslavou a mestom Bakov nad Jizerou. K druhej zrážke došlo koncom júla medzi stanicami Bezděz a Bělá pod Bezdězom. Na oboch miestach našli kriminalisti arabské odkazy písané latinkou.

Rovnaký scenár incidentov doviedol vyšetrovateľov k jedinému podozrivému, ktorého zadržali minulý týždeň. Začalo sa trestné stíhanie tejto osoby pre zločin teroristického útoku, uviedol pre server Lidovky.cz dozorujúci štátny zástupca (prokurátor) z Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe Marek Bodlák.

Prípad vyšetruje Národná centrála proti organizovanému zločinu. Muža obvinila ešte z jedného činu - z vyhrážania sa teroristickým útokom. "Toho sa mal dopustiť rozširovaním letákov, obsahujúcich jazykovo skomolené výhražné texty, ktoré mali vyvolať dojem, že boli písané vyznávačom džihádu, ktorý plánuje teroristické útoky na občanov Českej republiky," spresnil Bodlák.

Podľa trestného zákonníka je teroristický útok činom, ktorým páchateľ okrem spôsobenia zranení, smrti či škody chce vyvolať i strach alebo inými slovami chce "závažným spôsobom zastrašiť obyvateľstvo". Podľa doterajších poznatkov detektívov zadržaný muž mal takéto pohnútky, uviedol žalobca Bodlák.

Rodený český občan sa snažil vyvolať medzi obyvateľstvom obavy z moslimskej migračnej vlny a z páchania teroristických útokov, doplnil štátny zástupca.

Podľa zistení portálu Lidovky.cz je útočník v dôchodkovom veku, má 70 rokov. Vo väzbe je od 22. februára.

Oba vlaňajšie prípady si nevyžiadali ranených, ale vyvolali vášne. Podľa serveru Lidovky.cz ich pomohol šíriť prostredníctvom sociálnych sietí protiislamský aktivista Martin Konvička: písal o nájdenom odkaze v arabčine, ale nespomenul, že by mohlo ísť o falzifikát.