Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Thajská vláda dekriminalizovala konopu, prirovnáva ju k zlatu

Na archívnej snímke z 5. júna 2022 mladé konopné výhonky rastú na farme v thajskej provincii Chon Buri. Foto: TASR/AP

Plán thajského ministra zdravotníctva Anutchina Čchánvínkúna od piatka rozdistribuovať obyvateľom krajiny milión semienok konopy sa podľa AP stretol s podporou verejnosti.

Bangkok 9. júna (TASR) - Thajská vláda vo štvrtok dekriminalizovala domáce pestovanie a vlastníctvo konopy na liečebné účely. Snaží sa tak podporiť výrobu a distribúciu liekov s výťažkom tejto rastliny, píše agentúra AP.

Plán thajského ministra zdravotníctva Anutchina Čchánvínkúna od piatka rozdistribuovať obyvateľom krajiny milión semienok konopy sa podľa AP stretol s podporou verejnosti. Vláda však varuje, že za užívanie konopy na rekreačné účely môžu občania dostať pokutu až do výšky 25.000 thajských bahtov (približne 675 eur) alebo ísť na tri mesiace do väzenia. Protizákonné sú aj výťažky z konopy, ak obsahujú koncentráciu psychoaktívnej látky tetrahydrokanabinol (THC) vyššiu než 0,2 percenta.

Thajsko, ktoré je známe aj vďaka zdravotnému turizmu, má podľa AP ideálne klimatické podmienky na pestovanie konopy. Chcelo by sa preto stať dôležitým subjektom trhu s lekárskou konopou.

Čchánvínkún uviedol, že "konopa je ako zlato, niečo veľmi hodnotné, čo treba propagovať". Pestovanie konopy by podľa neho mohlo pomôcť krajine i ekonomicky.

Opoziční politici sa však obávajú, že v Thajsku hrozí monopolizácia trhu s konopou, keďže vláda by pod vidinou zisku mohla favorizovať veľké spoločnosti a likvidovať tak malých výrobcov.