Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Thajsko chce pre pandémiu predĺžiť stav núdze do konca augusta

Na archívnej snímke zákazníci čakajú v rade pred zlatníctvom. Foto: TASR/AP

Dekrét o stave núdze dáva thajskej vláde možnosť obmedzovať právo občanov na zhromažďovanie, nariaďovať firmám zákaz prevádzky a zavádzať zákaz vychádzania a cenzúru.

Bangkok 22. júla (TASR) – Thajsko plánuje predĺžiť stav núdze súvisiaci s pandémiou nového druhu koronavírusu do konca augusta. Uviedol to v stredu tamojší predstaviteľ, píše agentúra Reuters.

Oznámenie o plánovanom predĺžení platnosti núdzového stavu prišlo v čase, keď už takmer dva mesiace nebol v krajine zaznamenaný nijaký lokálny prenos nákazy. Mnohí ľudia v krajine preto spochybňujú, či je tento krok skutočne nevyhnutný.

„Ešte stále je potrebné mať tento dekrét (o stave núdze), pretože otvárame krajinu pre viac pracovných stretnutí a turizmus, aby sme posilnili ekonomiku,"
povedal generálny tajomník thajskej Rady pre národnú bezpečnosť Somsak Rungsita. Dodal, že jeho zachovanie žiadali aj lekári.

Počas uplynulého víkendu sa v Thajsku napriek zákazu zhromažďovania konali protivládne protesty. Približne 2000 ľudí žiadalo v sobotu v Bangkoku prodemokratické zmeny vrátane novej ústavy, vypísanie nových volieb a zrušenie represívnych zákonov, napísala agentúra AP.

V pondelok sa menšie protesty konali pred úradom predsedu thajskej vlády Prajuta Čanóčchu a pred sídlom armády.

Somsak však uviedol, že nariadenie o stave núdze sa bude používať len na boj s koronavírusom a nebude sa uplatňovať v súvislosti s demonštráciami.

Dekrét o stave núdze dáva thajskej vláde možnosť obmedzovať právo občanov na zhromažďovanie, nariaďovať firmám zákaz prevádzky a zavádzať zákaz vychádzania a cenzúru.