Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápež v prejave pred členmi vlády upozornil na humanitárne problémy

Na snímke socha pápeža Františka v životnej veľkosti v nemocnici St. Louisa, ktorú navštívi počas svojej návštevy Thajska, 19. novembra 2019 v Bangkoku. Pápež pricestuje v stredu na trojdňovú návštevu Thajska. FOTO TASR/AP Foto: TASR

František na začiatku svojho prejavu pred členmi vlády a kňazmi uviedol, že víta proces prechodu Thajska z vojenského na civilný systém vlády.

Bangkok 21. novembra (TASR) - Thajská vláda vo štvrtok oficiálne privítala pápeža Františka na ceremoniáli v sídle premiéra v Bangkoku, kde predniesol prejav, v ktorom sa dotkol mnohých humanitárnych problémov. Informovala o tom agentúra DPA.

František na začiatku svojho prejavu pred členmi vlády a kňazmi uviedol, že víta proces prechodu Thajska z vojenského na civilný systém vlády.

DPA si všíma, že tieto slová vyvolali úsmev u thajského premiéra Prajuta Čan-o-čaa, ktorý bol šéfom bývalej vojenskej vlády po štátnom prevrate v roku 2014, keď armáda zvrhla tamojšiu zvolenú vládu. Prajut stojí na čele súčasnej civilnej koaličnej vlády po tom, ako jeho vojenská junta zaviedla nové volebné zákony s cieľom zvýhodniť premiéra, aby mohol zostať na svojom poste.

Pápež sa v prejave následne dotkol celosvetového problému utečencov, ktorý označil za "dôležitú etickú otázku pre našu dobu". Povedal, že problém sa netýka samotnej migrácie, ale pramení zo situácií, ktoré nútia ľudí utekať zo svojich domovov.

"Thajsko malo kedysi povesť krajiny, ktorá prijíma utečencov," povedal pápež. "Žiadam, aby spoločenstvá v každej krajine pri riešení problémov, ktoré vedú ľudí k úteku z krajiny, postupovali zodpovedne," uviedol.

František dodal, že v súvislosti s otázkou utečencov by chcel upozorniť na ženy a deti, ktoré sú zneužívané a čelia "násiliu a nútenej práci v mnohých formách".

František sa má neskôr vo štvrtok stretnúť s thajským kráľom a celebrovať omšu na národnom štadióne v Bangkoku.

Pápež z Thajska v sobotu odcestuje do Japonska. Jeho návštevy v oboch týchto krajinách sú pre hlavu katolíckej cirkvi prvými od 80. rokov 20. storočia, keď tam zavítal Ján Pavol II.