Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Voľby sa v Thajsku uskutočnia napriek naliehaniu na ich odloženiu

Protivládna demonštrácia v Bangkoku v stredu 15. januára 2014. Foto: TASR/AP

Vyhlásila to dnes podľa agentúry AP thajská premiérka Jinglak Šinavatrová.

Bangkok 15. januára (TASR) - Parlamentné voľby v Thajsku, naplánované na 2. februára, sa budú konať napriek intenzívnemu nátlaku ich odporcov na odloženie hlasovania. Vyhlásila to dnes podľa agentúry AP thajská premiérka Jinglak Šinavatrová.

Premiérka predtým navrhla, že sa dnes stretne s predstaviteľmi opozície na diskusii o návrhu volebnej komisie na odloženie hlasovania. Líder opozičných protestov Suthep Thaugsuban a opozičná Demokratická strana sa však odmietli na tomto rokovaní zúčastniť s tým, že najprv musí dôjsť k reformám, ktoré odstránenia korupciu z politiky.

Šinavatrová po stretnutí s členmi svojho kabinetu, volebnými kandidátmi a vysokopostaveným predstaviteľom volebnej komisie novinárom povedala, že volebná komisia nemá zákonné prostriedky na odloženie hlasovania.

Tisíce protestujúcich Thajčanov pochodovali v utorok k vládnym budovám v Bangkoku v snahe presvedčiť štátnych zamestnancov, aby prerušili prácu a pridali sa k ich kampani ochromenia metropoly.

Účastníci nových protestov, spustených v pondelok, obsadili sedem hlavných križovatiek v hlavnom meste. Blokádou dopravy sa snažia premiérku Jinglak Šinavatrovú a jej vládu, aby odstúpili.