Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Thajský premiér sa dal zaočkovať vakcínou od firmy AstraZeneca

Thajský premiér Prajut Čan-o-Ča. Foto: TASR/AP

EMA v pondelok informovala, že pokračuje vo vyšetrovaní udalostí, ktoré majú údajnú spojitosť s tvorbou krvných zrazenín u ľudí zaočkovaných AstraZenecou.

Bangkok 16. marca (TASR) - Thajský premiér Prajut Čan-o-ča sa stal v utorok prvým človekom, ktorého v Thajsku zaočkovali vakcínou proti koronavírusu od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca. Informovala o tom agentúra DPA.

"Myslím, že toto ľuďom dodá dôveru v prijatie vládou podávaných vakcín," skonštatoval po očkovaní 66-ročný premiér.

Očkovanie Prajuta i viacerých thajských ministrov bolo pôvodne plánované už minulý týždeň, pre obavy z možných závažných vedľajších účinkov vakcíny od AstraZenecy ho však napokon odložili až na utorok.

Premiér teraz oznámil, že v nasledovných dňoch budú zdravotníci sledovať, či sa u zaočkovaných členov vlády neprejavia akékoľvek možné vedľajšie účinky vakcíny.

Thajsko dosiaľ na svoje územie doviezlo 100.000 dávok vakcíny od AstraZenecy, ktorú plánuje neskôr aj vyrábať. Priviezlo si tiež približne 200.000 dávok vakcíny od čínskej firmy Sinovac.

Pozastavenie očkovania vakcínou od AstraZenecy už tento týždeň ohlásili Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Španielsko, Portugalsko, Slovinsko, Lotyšsko a Švédsko, pričom ešte minulý týždeň takéto rozhodnutie oznámili taktiež Holandsko, Dánsko, Nórsko, Island, Bulharsko a Írsko.

Rozhodli sa tak v dôsledku potenciálnych závažných vedľajších účinkov, vrátane tvorby krvných zrazenín, ktoré medzičasom hlásilo po očkovaní viacero krajín.

Venezuela oznámila, že použitie tejto vakcíny na svojom území ani nepovolí.

EMA v pondelok informovala, že pokračuje vo vyšetrovaní udalostí, ktoré majú údajnú spojitosť s tvorbou krvných zrazenín u ľudí zaočkovaných AstraZenecou. S predstaviteľmi EMA sa zároveň v utorok stretnú experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby prediskutovali ďalší vývoj situácie okolo tejto vakcíny, a EMA vo štvrtok tiež uskutoční "mimoriadne zasadnutie" práve ohľadom vakcíny AstraZeneca.