Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

The New York Times: Rusko nakupuje delostreleckú muníciu od KĽDR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa predstaviteľov americkej vlády tieto informácie svedčia o tom, že západné sankcie sa už začali prejavovať a znižujú schopnosť Ruska pokračovať v okupačnom ťažení na Ukrajine.

Washington 6. septembra (TASR) - Rusko podľa amerických tajných služieb nakupuje delostreleckú muníciu od Severnej Kórey. V pondelok o tom informoval denník The New York Times. Krátko pred tým sa objavili správy, že ruská armáda začala používať bezpilotné lietadlá iránskej výroby, informovala v utorok tlačová agentúra Reuters.

Nedávno odtajnené spravodajské informácie neposkytujú podrobnosti o kúpenej munícii okrem toho, že išlo o delostrelecké granáty a rakety. Očakáva sa, že Rusko nakúpi ďalšie takéto vybavenie, píše NYT.

Podľa predstaviteľov americkej vlády tieto informácie svedčia o tom, že západné sankcie sa už začali prejavovať a znižujú schopnosť Ruska pokračovať v okupačnom ťažení na Ukrajine, ktoré Kremeľ eufemisticky označuje ako "špeciálnu vojenskú operáciu".

Nemenovaný americký činiteľ v auguste pre Reuters povedal, že ruské bezpilotné lietadlá iránskej výroby mali "početné poruchy". Rovnaký zdroj uviedol, že Moskva s najväčšou pravdepodobnosťou plánuje získať stovky bezpilotných lietadiel typu Kuds Muhádžir-6 a Šahíd.

Ukrajina nedávno začala protiofenzívu na viacerých miestach vrátane okolia mesta Cherson, ktoré Rusko okupuje od začiatku invázie. V rámci delostreleckej prípravy na protiútok ukrajinské sily zasiahli ruské sklady zbraní vrátane tých, v ktorých bola delostrelecká munícia. Moskva má pritom kvôli sankciám iba obmedzené možnosti nahrádzať zničené vozidlá a zbrane.