Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

The Times: Boris Johnson sa bude zrejme opäť uchádzať o post premiéra

Na snímke z 2. marca 2022 Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Z funkcie lídra konzervatívcov sa Johnson rozhodol odstúpiť v júli po sérii škandálov.

Londýn 20. októbra (TASR) - Bývalý britský premiér Boris Johnson sa podľa denníka The Times zrejme bude uchádzať o post lídra Konzervatívnej strany – a teda aj post predsedu vlády – po tom, čo vo štvrtok svoju rezignáciu ohlásila ministerská predsedníčka Liz Trussová. S tou istou informáciou prišiel aj denník The Daily Telegraph.

Z funkcie lídra konzervatívcov sa Johnson rozhodol odstúpiť v júli po sérii škandálov. Stranícky aj premiérsky úrad napokon opustil začiatkom septembra. Johnson je podľa vyjadrenia politického editora The Times Stevena Swinforda zverejneného na Twitteri presvedčený, že tento jeho krok by bol "v štátnom záujme".

O post lídra strany sa "s určitosťou" bude uchádzať aj Rishi Sunak, ktorý bol Trussovej finálovým súperom v lete, píše The Daily Telegraph s odvolaním sa na jeho spojencov.

Meno nového predsedu britskej Konzervatívnej strany – a teda aj budúceho premiéra – by mohlo byť známe do budúceho piatku (28. októbra). Povedal to vo štvrtok šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany (takzvaného Výboru 1922) Graham Brady.

Tento výbor by sa mal zísť ešte vo štvrtok medzi 17.00 h a 19.00 h miestneho času, aby sa dohodol na pravidlách voľby nového šéfa strany, píše The Guardian.

Poslanci Konzervatívnej strany sú presvedčení, že sa im podarí zvoliť lídra bez toho, aby sa do hlasovania musela zapájať členská základňa strany, čo by trvalo niekoľko mesiacov. V prípade, ak sa poslanci nezhodnú na jednom mene, budú o novom lídrovi rozhodovať aj ďalší členovia strany, povedal Brady.

Trussová uviedla, že vo funkcii zostáva, pokiaľ nebude vybraný jej nástupca.