Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

The Wall Street Journal vyzval na vyhostenie ruského veľvyslanca z USA

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zadržanie 31-ročného novinára je tiež vážnou eskaláciou zásahu ruských úradov proti médiám.

Washington 31. marca (TASR) - Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) vyzval na vyhostenie ruského veľvyslanca zo Spojených štátov. Ide o reakciu na zadržanie jeho reportéra v Rusku pre obvinenia zo špionáže, informuje TASR podľa piatkovej správy agentúry AFP.

"Prinajmenšom by sa malo očakávať vyhostenie ruského veľvyslanca v USA ako aj ruských novinárov, ktorí tu pracujú," uviedol denník v komentári zverejnenom vo štvrtok.

"Načasovania zadržania vyzerá ako plánovaná provokácia s cieľom zahanbiť Spojené štáty a zastrašiť zahraničných novinárov, ktorí stále pôsobia v Rusku," uvádza WSJ.

Reportéra WSJ Evana Gershkovicha zadržali v ruskom Jekaterinburgu a vo väzbe v Moskve zostane až do súdneho procesu 29. mája.

Gershkovich je podľa AFP považovaný za prvého zahraničného novinára zadržaného za špionáž v postsovietskom Rusku. Predpokladá sa, že jeho zadržanie ešte viac zvýši napätia medzi Ruskom a Západom v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

Zadržanie 31-ročného novinára je tiež vážnou eskaláciou zásahu ruských úradov proti médiám. Za obvinenia zo špionáže mu hrozí až 20 rokov väzenia.

Biely dom zadržanie Gershkovicha odsúdil a varoval Američanov pred cestovaním do Ruska. Amerických občanov v Rusku vyzval, aby pre vlastnú bezpečnosť z krajiny odišli.

Znepokojenia nad prenasledovaním novinárov vyjadril aj generálny tajomník OSN António Guterres.