Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Len 37 percent europoslancov zverejnilo svoje stretnutia s lobistami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Informácie o stretnutí s lobistami či rôznymi záujmovými organizáciami zverejňuje na webovej stránke EP len niečo vyše tretiny europoslancov.

Brusel 1. júla (TASR) – Viac ako polovica poslancov Európskeho parlamentu neoznamuje svoje stretnutia s lobistami. Vyplýva to z analýzy, ktorú uskutočnila organizácia Transparency International a o ktorej v stredu informovala tlačová agentúra DPA.

Spomedzi 14 slovenských europoslancov podľa správy Transparency International Slovensko (TIS) len štyria zverejňujú stretnutia s lobistickými skupinami: Vladimír Bilčík (Spolu-OD) z Európskej ľudovej strany, Eugen Jurzyca (SaS) zo skupiny európskych reformistov a konzervatívcov, ako aj Martin Hojsík MEP a Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) z liberálnej frakcie Obnovme Európu.

Hojsík pre TASR spresnil, že sa stretol s Európskou asociáciou dodávateľov automobilového priemyslu, predstaviteľmi firiem IKEA a Facebook, ale aj s neziskovými organizáciami World Wildlife Fund a Sloboda zvierat. Podľa vykázaných stretnutí druhý najaktívnejší slovenský europoslanec bol Michal Šimečka, ktorý rokoval s Open Society Foundation, ako aj s Facebookom a desiatkou ďalších organizácií.

Transparency International upozornila, že podľa jej analýzy informácie o stretnutí s lobistami či rôznymi záujmovými organizáciami zverejňuje na webovej stránke EP len niečo vyše tretiny europoslancov.

„Je sklamaním, že tak málo poslancov EP využíva príležitosť na zvýšenie transparentnosti politiky," uvádza sa v utorňajšej správe Transparency International s dodatkom, že hlásenia o stretnutí s lobistami podávajú európski zákonodarcovia na dobrovoľnej báze.

Podľa údajov Transparency International od júla 2019, keď začal fungovať EP v novom zložení, na jeho webovej stránke bolo 259 europoslancami hlásených celkom 8310 stretnutí s lobistami, čo znamená 37 percent členov zákonodarného zboru EÚ.

Najmenej transparentne konali europoslanci z Chorvátska a Cypru, ktorí nehlásili žiadne stretnutia s lobistami, zatiaľ čo najtransparentnejšie sa správali poslanci zo Švédska (90,5 percenta), Luxemburska (83,3 percenta) a Fínska (71 percent). Slovenskí poslanci sa ocitli na siedmom najhoršom mieste (28,6 percenta).

Spomedzi politických frakcií v EP najotvorenejšie konali poslanci zo skupiny Zelených (91 percent) a liberáli (57,1 percenta), najnetransparentnejší boli poslanci z euroskeptickej skupiny Identita a demokracia (7,9 percenta).