Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet mŕtvych po lavíne v Tibete sa zvýšil na 28

Záchranári hľadajú v snehu nezvestné osoby po lavíne, ktorá spadla v utorok pri vjazde do diaľničného tunela na juhovýchode Tibetu v piatok 20. januára 2023. Foto: TASR/AP

Čínske ministerstvo pre núdzové situácie vyslalo do autonómnej oblasti Tibet zásahové tímy a vyzvalo na maximálne úsilie zamerané na záchranu ľudí.

Peking 21. januára (TASR) - Čínski záchranári v piatok našli ďalšie telá v lavíne, ktorá zasypala vjazd do diaľničného tunela v Tibete. Počet mŕtvych sa tak zvýšil na 28. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

Na záberoch z miesta nešťastia vidno približne pol tucta rýpadiel, ktoré sa prekopávajú hlbokým snehom. Do operácie sa zapojilo zhruba 1000 záchranárov.

V utorok večer sa na ústie tunela zosunuli tony snehu a ľadu, ktoré uväznili niekoľko aút. Ľudia v nich smerovali domov na sviatky čínskeho lunárneho nového roka, ktoré sa začínajú v nedeľu. Cez tunel vedie diaľnica z mesta Ňingthri na juhozápade Tibetu.

Ňingthri sa nachádza v nadmorskej výške takmer 3048 metrov a leží približne päť hodín jazdy autom od tibetskej metropoly Lhasa po diaľnici, ktorá bola otvorená v roku 2018.

Vlani v októbri v Himalájach zahynulo najmenej 26 ľudí, keď lavína zachytila horolezeckú expedíciu na štíte Draupadí Ka Danda II v severoindickom štáte Uttarákhand.