Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Tichomorské ostrovy chcú okamžité opatrenia na boj proti zmene klímy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nepriaznivé účinky klimatických zmien sa nás týkajú najviac, uviedli lídri v spoločnom dokumente.

Suva 14. júla (TASR) - Tichomorské ostrovné štáty požiadali vo štvrtok o "bezodkladné a okamžité" celosvetové opatrenia na zmiernenie dopadov zmeny klímy. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Lídri na Fóre tichomorských ostrovov, ktoré sa tento týždeň koná v Suve, hlavnom meste ostrovného štátu Fidži, upozornili, že im už dochádza čas na to, aby sa vyhli "tomu najhoršiemu scenáru". Pri ňom by sa ich krajiny, ktoré sú pre nízku nadmorskú výšku ohrozené stúpajúcou hladinou oceánu, stali z dôvodu stále silnejších búrok neobývateľnými.

"Nepriaznivé účinky klimatických zmien sa nás týkajú najviac," uviedli lídri v spoločnom dokumente. Preto je potrebné prijať "naliehavé transformačné kroky" na regionálnej, národnej i medzinárodnej úrovni, dodali.

Vzhľadom na rastúci vplyv Číny v tomto regióne Tichomorské ostrovné štáty zároveň zdôraznili svoj záväzok k demokracii a medzinárodnému poriadku založenému na pravidlách.

Na Fóre tichomorských ostrov v stredu predniesla príhovor aj americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Uviedla, že Washington na najbližších desať rokov strojnásobí svoju finančnú pomoc pre Tichomorie. Financie budú určené na boj proti nezákonnému rybolovu, na zlepšenie námornej bezpečnosti a na zvládnutie klimatických zmien v pacifickom regióne.