Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tichomorské ostrovy žiadajú súd v Haagu o klimatické opatrenia

Lídri pózujú počas fotografie na summite lídrov Fóra tichomorských ostrovov v Suva na Fidži vo štvrtok 14. júla 2022. Foto: TASR/AP

Znepokojenie v Tichomorí spôsobujú podľa AFP najmä stúpajúca hladina oceánov a čoraz horšie nepriaznivé počasie.

Suva 18. júla (TASR) - Ostrovy v Tichomorí, ktoré sú najviac ohrozené zmenou klímy, v pondelok vyzvali Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu, aby rozhodol o zákonných povinnostiach krajín sveta na zvrátenie klimatickej zmeny. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Predstavitelia tichomorských ostrovov v spoločnom vyhlásení po skončení stretnutia Pacific Islands Forum (PIF) vyzvali ICJ, aby jasne zadefinoval povinnosti štátov zamerané na "ochranu práv súčasných a budúcich generácií proti nepriaznivým dôsledkom klimatickej zmeny".

Ostrovy v Pacifiku dúfajú, že tie štáty, ktoré patria k najväčším znečisťovateľom ovzdušia vysokými emisiami uhlíka, podnieti tento krok k prijatiu opatrení. Predstavitelia tichomorských ostrovov tiež uviedli, že celá ich oblasť sa nachádza v stave klimatickej núdze, ktoré pre ňu predstavuje "existenciálnu hrozbu".

Na posunutie tejto výzvy pred ICJ je však potrebná podpora väčšiny účastníkov Valného zhromaždenia, ktoré bude v septembri.

"Ja som jasne žiadal ambicióznejšie klimatické záväzky," uviedol fidžijský premiér Frank Bainimarama. Dodal, že je potrebné znížiť predovšetkým závislosť od fosílnych palív, o čo požiadal najmä Austráliu a Nový Zéland.

Znepokojenie v Tichomorí spôsobujú podľa AFP najmä stúpajúca hladina oceánov a čoraz horšie nepriaznivé počasie.