Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Tigrajskí povstalci spustili novú ofenzívu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vládne sily po počiatočnom úspechu a predčasnom vyhlásení víťazstva uviazli v niekoľkomesačnom boji so silami, ktoré podporujú TPLF – s Tigrajskými obrannými silami.

Addis Abeba 13. júla (TASR) – Povstaleckí vodcovia v etiópskom, vojnou zmietanom regióne Tigraj spustili novú ofenzívu a dobyli strategické mesto Alamata. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na hovorcu povstalcov.

„Spustili sme ofenzívu v (južnej oblasti) Raya Azebo a dokázali sme absolútne poraziť federálne sily a divízie amharských špeciálnych jednotiek," uviedol hovorca tigrajských síl Getačew Reda s tým, že boje prebiehajú aj na západe nepokojného regiónu Tigraj. „Podarilo sa nám zabezpečiť väčšinu južného regiónu Tigraj vrátane miest Korem a Alamata."

Vyhlásenie o spustení novej ofenzívy prišlo šesť dní po tom, ako tigrajskí povstalci súhlasili s prímerím, ale žiadali stiahnutie eritrejských síl z danej oblasti.

Tigraj je dejiskom bojov od vlaňajšieho novembra, keď tam etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal armádu, aby zvrhla opozičné regionálne orgány, ktoré vzišli z Tigrajského ľudovo-oslobodzovacieho frontu (TPLF). Abiy, držiteľ Nobelovej ceny za mier, ich obvinil z prípravy útokov na etiópske vojenské základne. Vládne sily po počiatočnom úspechu a predčasnom vyhlásení víťazstva uviazli v niekoľkomesačnom boji so silami, ktoré podporujú TPLF – s Tigrajskými obrannými silami.