Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tigrajskí povstalci sú podozriví z útoku na utečenecký tábor v Etiópii

Archívna snímka z tigrajského regiónu. Foto: TASR/AP

Na základe výpovedí očitých svedkov sa zistilo, že do tábora Bahrale prenikli 3. februára "ozbrojení muži", ktorí zabili "najmenej päť utečencov" a uniesli niekoľko žien.

Addis Abeba 18. februára (TASR) - Pri útoku na tábor pre eritrejských utečencov v štáte Afarsko na severe Etiópie prišlo o život najmenej päť utečencov. Podľa agentúry AFP o tom v piatok informoval Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov OSN (UNHCR) s tým, že k útoku došlo ešte 3. februára.

Na základe výpovedí očitých svedkov sa zistilo, že do tábora Bahrale, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc s etiópskym štátom Tigraj, prenikli 3. februára "ozbrojení muži", ktorí zabili "najmenej päť utečencov" a uniesli niekoľko žien. Útok mal za následok útek tisícov ľudí, dodala AFP.

V piatkovom vyhlásení UNHCR sa neuvádza, kto je podozrivý z útoku.

AFP pripomenula, že odštiepenecký Tigrajský ľudový oslobodzovací front (TPLF) ovláda väčšinu územia štátu Tigraj. V januári velenie TPLF oznámilo, že rozširuje svoje operácie do susedného Afarska - vysvetlilo, že ho k tomu prinútili útoky provládnych síl na ich pozície.

AFP tento týždeň v hlavnom meste Afarska, v meste Semera, vypočula niekoľko preživších svedkov útoku, ktorí uviedli, že podľa nich útočníkmi mohli byť povstalci z TPLF.

Rovnaký názor zastávajú i predstavitelia regionálnej vlády v Afarsku, ako aj tamojší úrad pre utečencov a navrátilcov.

Samotný tábor je pre verejnosť neprístupný a tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť. AFP sa nateraz nepodarilo získať ani komentár vedenia TPLF.

UNHCR vo svojom vyhlásení odsúdil útok na utečenecký tábor a zopakoval svoju výzvu na zastavenie ozbrojených akcií, aby sa predišlo ďalšiemu ničeniu a potenciálnym stratám na životoch utečencov aj Etiópčanov a vytvorili sa tak podmienky pre dodávky "veľmi potrebnej humanitárnej pomoci".