Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tigrajskí povstalci údajne ovládli mesto v regióne Amhara

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Značná časť severnej Etiópie je pre novinárov neprístupná, a preto je ťažké mnohé informácie nezávisle overiť, pripomína AFP.

Addis Abeba 31. októbra (TASR) - Povstalci z etiópskeho regiónu Tigraj oznámili v sobotu, že ovládli strategicky dôležité mesto Dessie v susednom etiópskom regióne Amhara. Zatiaľ čo etiópska vláda tieto správy poprela, americké ministerstvo zahraničných vecí povstalcov vyzvalo, aby sa z regiónu stiahli.

Obyvatelia mesta Dessie pre agentúru AFP uviedli, že etiópske vojenské sily sa z mesta stiahli po intenzívnych bojoch a výpadkoch elektriny. Niektorí podľa vlastných slov videli v meste príslušníkov Tigrajského ľudového oslobodzovacieho frontu (TPLF).

Značná časť severnej Etiópie je pre novinárov neprístupná, a preto je ťažké mnohé informácie nezávisle overiť, pripomína AFP.

Počas tohto takmer rok trvajúceho ozbrojeného konfliktu jednotky etiópskej armády najprv vytlačili TPLF z miest a obcí v Tigraji. Povstalci však v júni tohto roku opäť obsadili väčšinu zväzového štátu Tigraj vrátane regionálnej metropoly Mekele a momentálne podľa dostupných informácií postupujú aj do susedných regiónov.

"Vyzývame TPLF, aby na mestá neútočila delostrelectvom, a pripomíname naše rázne námietky voči náletom (etiópskej armády) v Mekele a ďalších oblastiach Tigraj, ktoré si vyžiadali nespočetné množstvo životov," uviedol vo vyhlásení hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Etiópska armáda vykonáva od minulého týždňa takmer denné nálety na ciele v Tigraji, pripomína AFP. Podľa predstaviteľa miestnej nemocnice zahynulo pri štvrtkovom nálete desať ľudí. Dva nálety z 18. októbra navyše podľa OSN zabili tri deti.

Cieľom bombardovaní boli podľa vlády v Addis Abebe vojenské zariadenia povstalcov, útoky však vyvolali pobúrenie medzinárodného spoločenstva a sťažili prácu humanitárnym pracovníkov v regióne, kde podľa odhadov trpí hladom približne 400.000 ľudí.

Boje v Tigraji vypukli vlani v novembri po tom, čo tam premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli tamojšiu vládu vedenú TPLF. Abiy, laureát Nobelovej ceny za mier za rok 2019, uviedol, že tento krok bol reakciou vedenia krajiny na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl.