Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tigrajskí povstalci zabili v regióne Amhara najmenej 125 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tamojší obyvatelia podľa AFP uviedli, že koncom augusta povstalci ešte mali nad dedinou kontrolu. Začiatkom septembra prebiehali v oblasti boje s vládnymi jednotkami.

Addis Abeba 8. septembra (TASR) - Najmenej 125 ľudí zabili povstalci z etiópskeho regiónu Tigraj začiatkom septembra v susednom regióne Amhara predtým, než ich odtiaľ vytlačili vládne sily. S odvolaním sa na miestnych lekárov o tom v stredu informovala agentúra AFP.

"V dedine Chenna bolo 125 mŕtvych ... sám som videl hromadný hrob," uviedol riaditeľ nemocnice v neďalekom meste Dabat Mulugeta Melesa. Dodal, že dedinčania stále hľadajú v blízkom okolí mŕtvych.

Tamojší obyvatelia podľa AFP uviedli, že koncom augusta povstalci ešte mali nad dedinou kontrolu. Začiatkom septembra prebiehali v oblasti boje s vládnymi jednotkami. Predtým, než sa odtiaľ povstalci stiahli, popravili v priebehu niekoľkých dní množstvo civilistov. Chenna sa nachádza zhruba 25 kilometrov severozápadne od mesta Dabat.

Tigraj je dejiskom bojov od vlaňajšieho novembra, keď tam etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal armádu, aby odstavila od moci Tigrajský ľudovo-oslobodzovací front (TPLF). Abiy, držiteľ Nobelovej ceny za mier, ho obvinil z prípravy útokov na základne etiópskej armády.

Jednotky TPLF medzitým znova ovládli väčšinu štátu Tigraj so šiestimi miliónmi obyvateľov a dostali sa aj do susedných regiónov Amhara a Afar. Začiatkom júla povstalci opätovne obsadili tigrajské hlavné mesto Mekele, ktoré kontrolovala etiópska armáda od konca vlaňajšieho novembra. Vláda v Addis Abebe okamžite vyhlásila jednostranné prímerie. Boje však aj naďalej pokračujú.

Konflikt si podľa OSN už vyžiadal tisíce obetí a vyvolal v regióne hlbokú humanitárnu krízu.