Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Timmermans: Orbán pokračovaním svojej politiky izoluje Maďarsko

Na snímke podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. Foto: TASR /AP

Podpredsedu Európskej znepokojuje zúžený priestor na diskusiu pre mimovládne organizácie v Maďarsku.

Budapešť/Brusel 27. novembra (TASR) - Ak predseda maďarskej vlády bude pokračovať vo svojej terajšej politike, tak Maďarsko bude v Európskej únii izolované, povedal v utorok v Bruseli prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans.

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság Holanďan Timmermans, ktorý je kandidátom Strany európskych socialistov (PES) na post šéfa EK v budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu, maďarskú situáciu zhodnotil na schôdzke s vedením Maďarskej socialistickej strany (MSZP).

"Väčšina Maďarov chce byť v EÚ. Neviem si predstaviť Úniu bez Maďarska a ani Maďarsko bez EÚ," konštatoval Timmermans, ktorý ale dodal, že ak maďarský premiér bude takto pokračovať ďalej, jeho krajina sa bude čoraz viac izolovať.

"To by nebolo dobré z hľadiska perspektívy Maďarska," zdôraznil podpredseda EK s poznámkou, že jeho osobne, ale aj EK znepokojuje zúžený priestor na diskusiu pre mimovládne organizácie v Maďarsku. "Z toho dôvodu sme urobili právne kroky," uzavrel Timmermans.