Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tisíce Chorvátov protestovali proti povinným covidpasom

Ľudia pochodujú po ulici počas protestu proti očkovaniu a proticovidovým opatreniam v Záhrebe, 20. novembra 2021. Foto: TASR / AP

Niektorí z účastníkov protestu uviedli, že občania, ktorí nemajú covidpas, sú protiústavne a nezákonne vylúčení z verejného života a bránia im chodiť do práce či do školy.

Záhreb 20. novembra (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí z celého Chorvátska pricestovalo v sobotu do Záhrebu na protest proti povinným covidpasom a platným epidemiologickým obmedzeniam. Mestská polícia v Záhrebe v uviedla, že protest nebol ohlásený, informovala agentúra HINA.

"Verím vedcovi Gordanovi Laucovi", "Nie slepej viere v autority", "Ži a nechaj žiť" boli niektoré z odkazov na transparentoch, ktoré niesli demonštranti v centre mesta.

Účastníci protestu chcú, aby vláda zrušila certifikáty, ktoré preukazujú zaočkovanosť alebo uzdravenie z koronavírusového ochorenia COVID-19 a stali sa povinnými pre zamestnancov vládnych a verejných inštitúcií, ako aj pre všetkých ostatných vstupujúcich do týchto inštitúcií.

Niektorí z účastníkov protestu uviedli, že občania, ktorí nemajú covidpas, sú protiústavne a nezákonne vylúčení z verejného života a bránia im chodiť do práce či do školy.

"Je našou občianskou povinnosťou postaviť sa proti diskriminácii akejkoľvek osoby, rozdeľovaniu spoločnosti a používaniu tohto diskriminačného certifikátu," uvádza sa vo vyhlásení účastníkov pochodu.

Chorvátsko zaregistrovalo za posledných 24 hodín 65 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 a 5614 nových prípadov infekcie. Dosiaľ bolo v Chorvátsku zaočkovaných proti covidu 52,04 percenta celkovej populácie.