Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Tisíce demonštrantov požadujú v Budapešti slobodu univerzít

Študenti prestížnej Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) a ich sympatizanti vytvorili ľudskú reťaz, aby demonštrovali za autonómiu tamojších univerzít v Budapešti, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Maďarský parlament v júli schválil zmenu štruktúry Korvínovej univerzity a SZFE, ktoré sa tak dostali do vlastníctva nadácií.

Budapešť 23. októbra (TASR) - Študenti a pedagógovia Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) v Budapešti, ale aj poslucháči ďalších univerzít v Maďarsku, sa v piatok zhromaždili v hlavnom meste, aby protestným pochodom požadovali slobodu univerzít.

Tisíce protestujúcich sa zišli na Nábreží Technickej univerzity, odkiaľ sa vydali k Námestiu 15. marca, kde chcú zapáliť fakle. Odtiaľ bude pochod pokračovať ku kinu Uránia, informovalo internetové vydanie ľavicového denníka Népszava.

Poslucháči SZFE 2. septembra vyhlásili blokádu univerzity, pričom požadujú zachovanie jej autonómie.

Maďarský parlament v júli schválil zmenu štruktúry Korvínovej univerzity a SZFE, ktoré sa tak dostali do vlastníctva nadácií. Na protest proti dosadeniu vládou vymenovanej dozornej rady nadácie SZFE odstúpilo celé vedenie univerzity, ktorej kauza je pozorne sledovaná aj v zahraničí. Kabinet odmieta obvinenia z pokusu o cenzúru slobody prejavu a tvrdí, že spravovanie niektorých univerzít dozornou radou v skutočnosti prispeje k odstráneniu štátneho vplyvu.

Pochodujúci dav skandoval heslo "Slobodná krajina, slobodná univerzita," ktoré zaznievalo už aj na demonštráciách pri kauze Stredoeurópskej univerzity (CEU). CEU podporovaná americkým podnikateľom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom bola jedinou zahraničnou vysokou školou pôsobiacou v Maďarsku, ktorá nespĺňala nové požiadavky sformulované vládou premiéra Viktora Orbána. Medzičasom táto univerzita ukončila svoju činnosť v Maďarsku a v novembri 2019 otvorila nový vysokoškolský areál vo Viedni.