Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Tisíce demonštrantov v Gruzínsku žiadali nové parlamentné voľby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sporné parlamentné voľby vyhrala strana Gruzínsky sen miliardára Bidzinu Ivanišviliho. Opozičné strany v novom parlamente odmietli zasadnúť.

Tbilisi 14. novembra (TASR) - V gruzínskej metropole Tbilisi v sobotu opäť protestovalo niekoľko tisícok ľudí za vypísanie predčasných volieb po tom, ako opozícia obvinila vládnucu stranu z manipulácie parlamentných volieb z 31. októbra. Informovala o tom agentúra AFP.

Demonštranti, ktorí sa zhromaždili pred budovou parlamentu, vyhlásili, že protesty budú pokračovať, až kým vláda nevypíše nové voľby. Vládnuca strana Gruzínsky sen požiadavku protestujúcich odmieta a trvá na tom, že voľby boli slobodné a spravodlivé.

Sporné parlamentné voľby vyhrala strana Gruzínsky sen miliardára Bidzinu Ivanišviliho, pripomína AFP. Opozičné strany v novom parlamente odmietli zasadnúť.

Zjednotené národné hnutie založené exprezidentom Michailom Saakašvilim sa ešte pred voľbami s menšími politickými stranami dohodlo, že v prípade zvolenia vytvoria koaličnú vládu.

Minulú nedeľu 8. novembra vyšlo do ulíc približne 45.000 ľudí. Poriadková polícia podľa záberov v televízii proti demonštrantom bez varovania použila vodné delá a slzotvorný plyn. Protestujúci ľudia hrozili, že zablokujú budovu ústrednej volebnej komisie.