Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí demonštrovali v Budapešti za autonómiu univerzít

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Protest zvolali zástupcovia študentov SZFE po tom, ako maďarská vláda jednej z univerzít odobrala autonómiu tým, že jej zmenila štatút.

Budapešť 6. septembra (TASR) - Tisíce ľudí demonštrovali v nedeľu v Budapešti za autonómiu tamojších univerzít. V centre mesta pritom vytvorili niekoľkokilometrovú ľudskú reťaz tiahnucu sa od Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) po budovu parlamentu na brehu Dunaja, pričom na viacerých miestach stáli dokonca v dvojradoch, informoval spravodajca agentúry DPA.

Protest zvolali zástupcovia študentov SZFE po tom, ako maďarská vláda tejto univerzite odobrala autonómiu tým, že jej zmenila štatút. Uplynulý pondelok na protest proti dosadeniu vládou vymenovanej dozornej rady odstúpilo celé vedenie univerzity.

Vlastníctvo štátnej univerzity SZFE presunul do rúk súkromnej nadácie zákon, ktorý tento rok schválil maďarský parlament. Vláda následne v auguste vymenovala piatich členov novovytvorenej univerzitnej dozornej rady, pričom odmietla nominantov navrhovaných samotnou univerzitou.

Univerzitný senát okrem toho vyhlásil, že bol zbavený práva rozhodovať o rozpočte či organizačných a personálnych otázkach.

Pred SZFE sa už v pondelok zhromaždili študenti v reakcii na pondelkové odstúpenie jej vedenia. V utorok ráno sa ich protest zmenil na okupačný štrajk a študenti vyhlásili, že nikoho z nových "dosadených" ľudí nepustia na pôdu školy. Študenti požadujú odstúpenie šéfa novej dozornej rady Attilu Vidnyánszkého a tiež návrat pôvodného vedenia školy, uvádza DPA.

Maďarská vláda odmieta akýkoľvek pokus o cenzúru slobody prejavu a tvrdí, že spravovanie niektorých univerzít dozornou radou v skutočnosti prispeje k odstráneniu štátneho vplyvu.