Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí nielen vo Francúzsku demonštrujú po útoku v Paríži

Ľudia vzdávajú hold obetiam tragického útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži na zhromaždení vo francúzskom Lyone 7. januára 2015. Na redakciu časopisu dnes v Paríži zaútočili traja maskovaný muži a pri streľbe zabili 12 ľudí. Zranili desať ľudí z toho minimálne piati sú v kritickom stave. Páchateľom sa z miesta podarilo ujsť na dvoch vozidlách. Foto: TASR/AP

Prejavy sústrasti, pobúrenia i vzdoru sa rýchlo rozšírili po svete a na sociálnych sieťach mnohí použili heslo "Je suis Charlie" (Som Charlie).

Paríž 8. januára (TASR) - Desaťtisíce ľudí sa v stredu zišli po celom Francúzsku i v ďalších krajinách na protestoch proti teroristickému útoku na satirický časopis Charlie Hebdo i na pamiatku jeho obetí. Prejavy sústrasti, pobúrenia i vzdoru sa rýchlo rozšírili po svete a na sociálnych sieťach mnohí použili heslo "Je suis Charlie" (Som Charlie).

Mnohí, ktorí prišli na Námestie republiky vo východnej časti Paríža neďaleko miesta stredajšieho útoku, mávali papiermi, ceruzkami a perami. Pochod viedli novinári, väčšina ľudí v dave však nebola zo sveta médií, ale prišli vyjadriť solidárnosť a podporu slobody prejavu, napísala agentúra AP. Agentúra Reuters informovala o účasti 35.000 ľudí, podľa francúzskych médií ich vyšlo do ulíc vyše 100.000.

Podobné zhromaždenia sa konali v desiatkach francúzskych miest vrátane Lyonu, Toulouse, Nice či Štarsburgu, no tiež na Trafalgarskom námestí v Londýne, pred Brandenburskou bránou v Berlíne, ako aj v Madride či v Bruseli.

Heslom "Je suis Charlie" nahradili mnohí používatelia Facebooku svoje profilové fotografie a rozšírilo sa aj na Twitteri a Instagrame - popri obrázku guľometu so slovami "Ceci n'est pas une religion" (Toto nie je náboženstvo).

Stúpenci Islamského štátu (IS) a iných džihádistických skupín naopak na internetových stránkach útok zrejmých islamských extrémistov oslavovali. Vlády po celej Európe vyjadrujú obavy, že bojovníci vracajúci sa z Iraku a Sýrie by mohli páchať útoky v domovských štátoch. Páchatelia z Paríža boli podľa policajných zdrojov spojení so skupinami verbujúcimi bojovníkov na Blízky východ.

Po útoku vo Francúzsku zvýšili v reakcii bezpečnostné opatrenia týkajúce sa médií a ďalších citlivých cieľov aj ďalšie krajiny ako Španielsko a Taliansko, kde novinári plánujú solidárne zhromaždenie pred francúzskym veľvyslanectvom na dnešný deň, informovala agentúra DPA.

V Nemecku bezpečnostné úrady nevidia známky zvýšenej hrozby teroristických útokov, naďalej tam platí "nekonkrétny vysoký" stupeň pohotovosti. Podľa nemeckých policajných odborov je však len otázkou času, kedy aj v Nemecku dôjde k útoku. Útokom fanatických samostatne konajúcich páchateľov nemožno zabrániť, uviedol predseda odborov Rainer Wendt.

Zvýšenie bezpečnostných opatrení okolo citlivých objektov i v dopravnej sieti hlásili aj z New Yorku, kde dodatočné hliadky nasadili okrem iného pred francúzskym konzulátom a sídlami viacerých médií.

Newyorský policajný komisár Bill Bratton novinárom povedal, že útok vo Francúzsku je "veľmi znepokojujúci", avšak bezpečnostné orgány v New Yorku nevedia o žiadnej priamej bezprostrednej hrozbe v meste.

"Toto nie sú amatéri. Sú to dosť evidentne dobre vycvičení profesionáli s misiou," povedal Bratton o útočníkoch z Paríža. Jeho námestník pre spravodajstvo a boj proti terorizmu John Miller uviedol, že takýto útok je v jeho meste "neodvratný". Pre televíziu CBS povedal, že je to "skôr otázka kedy než či".

V októbri zaútočil na štyroch newyorských policajtov sekerou muž, ktorý v dňoch pred činom podľa vyšetrovateľov navštívil vyše 200-krát stránky Islamského štátu a al-Káidy.

Krvavé útoky, ktorých páchateľov podľa úradov inšpirovali militanti IS, zažila aj Kanada či Austrália. Obe patria spolu s Francúzskom ku krajinám, ktoré sa pridali k Spojenými štátmi vedeným náletom proti IS v Iraku a Sýrii. Militanti v reakcii vyzvali na útoky proti nim.

Prečítajte si aj: