Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí prišli na pochod v Paríži na pamiatku zavraždených Kurdiek

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kurdskí aktivisti vo Francúzsku, kde žije druhá najpočetnejšia kurdská komunita v Európskej únii po Nemecku, tvrdia, že tieto vraždy si objednali turecké tajné služby.

Paríž 7. januára (TASR) - Viac ako 25.000 ľudí z celej Európy sa v sobotu v Paríži zúčastnilo na každoročnom pochode na pamiatku troch kurdských aktivistiek, ktoré boli zavraždené v roku 2013. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na údaje organizátorov. Pochod sa konal dva týždne po tom, čo 23. decembra počas streľby na kurdské kultúrne centrum v centre Paríža prišli o život tri osoby.

Telá žien zavraždených pred desiatimi rokmi sa našli 9. januára 2013 v Paríži. Každá z nich bola zastrelená ranou do hlavy. Jednou zo zavraždených bola 54-ročná Sakine Cansizová, ktorá patrila k zakladajúcim členom Strany kurdských pracujúcich (PKK). Ďalšími zabitými aktivistkami boli Fidan Doganová (28) a Leyla Šaylemezová (24).

Protestujúci smerujúci od železničnej stanice Gare du Nord k Námestiu republiky niesli transparenty s fotografiami obetí a heslami, ako napríklad "Turecká vláda zmasakrovala troch ďalších Kurdov".

Z trojnásobnej vraždy bol obvinený Turek Omer Güney, ktorý mal pred súd v Paríži predstúpiť v roku 2017. Dňa 17. decembra 2016 však podľahol mozgovému nádoru. Güney počas vyšetrovania tvrdil, že je nevinný.

Kurdskí aktivisti vo Francúzsku, kde žije druhá najpočetnejšia kurdská komunita v Európskej únii po Nemecku, tvrdia, že tieto vraždy si objednali turecké tajné služby.

Z decembrového útoku bol z vraždy obvinený 69-ročný William Malet. Francúzska prokuratúra uviedla, že útočník priznal, že chcel "zavraždiť migrantov". Viacerí Kurdi však pre AFP uviedli, že z tohto "teroristického" činu podozrievajú turecký štát.