Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V centre Bruselu protestovali proti pandemickým opatreniam tisíce ľudí

Demonštranti protestujú proti sprísňovaniu opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu v centre Bruselu v nedeľu 21. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Mnohí účastníci okrem opatrení protestovali aj proti odporúčaniam vlády na zaočkovanie obyvateľov Belgicka a proti povinnému očkovaniu pre zamestnancov v oblasti zdravotníctva.

Brusel 21. novembra (TASR) - Tisíce ľudí v nedeľu protestovali v centre Bruselu proti sprísňovaniu opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu, ku ktorému belgická vláda pristúpila po tom, ako v krajine stúpol počet prípadov nákazy covidom, informovala agentúra AP.

Mnohí účastníci okrem opatrení protestovali aj proti odporúčaniam vlády na zaočkovanie obyvateľov Belgicka a proti povinnému očkovaniu pre zamestnancov v oblasti zdravotníctva. Belgickí zdravotníci, ktorí sa nedajú zaočkovať proti koronavírusu, totiž môžu prísť budúci rok o prácu.

Podľa agentúra AFP účastníci protestov spoločne kráčali za obrovský plagátom, na ktorom stálo: "Spoločne za slobodu". Na protestoch boli použité aj dymovnice a svetlice, avšak počas počiatočnej fázy protestov neboli hlásené žiadne násilnosti.

AP tiež upozorňuje na to, že demonštrácie sa nekonali v blízkosti sídiel európskych inštitúcií.

V uplynulých týždňoch sa konali protesty proti opatreniam alebo očkovaniu v mnohých európskych mestách, keďže vlády mnohých krajín museli pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v Európe pristúpiť k sprísňovaniu pandemických opatrení.

Pozornosť pritom tento víkend upútali najmä protesty v Holandsku, ktoré v piatok a sobotu vyústili do násilia, a polícia na nich zatkla niekoľko desiatok ľudí.