Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí protestovali v Iraku proti USA pred výročím smrti

Snímka z demonštrácie. Foto: TASR/AP

Protestujúci vyjadrovali aj svoju nenávisť voči Izraelu a symbolicky dupali po amerických a izraelských vlajkách.

Bagdad 1. januára (TASR) - Tisíce Iračanov si v sobotu pripomenuli druhé výročie smrti iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul 3. januára 2020 pri útoku amerického bezpilotného lietadla neďaleko letiska v Bagdade. Solejmáního zabitie nariadil vtedajší prezident USA Donald Trump.

Demonštranti skandujúci slogan "Smrť Amerike" a požadujúci skoncovanie s "americkým terorizmom" sa zišli na námestí v centre irackej metropoly. Išlo prevažne o stúpencov irackých šiitských milícií Hašd Šaabí, ktorých veliteľ abú Mahdí Muhandis prišiel o život pri rovnakom útoku ako Solejmání.

Protestujúci vyjadrovali aj svoju nenávisť voči Izraelu a symbolicky dupali po amerických a izraelských vlajkách.

Zároveň vyzývali na stiahnutie amerických vojsk z Iraku, kde operujú ako súčasť medzinárodnej koalície bojujúcej proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Bojová misia tejto koalície pod vedením USA sa v Iraku skončila v posledný deň roka 2021, od nového roka je už obmedzená len na vojenský výcvik, poradenstvo a podporu irackých bezpečnostných síl. V rámci misie operuje v Iraku asi 2500 amerických a 1000 vojakov iných krajín.

Spojené štáty a Irán sa po útoku amerického dronu v Iraku z 3. januára dostali na pokraj vojny. Irán na zabitie Kásema Solejmáního reagoval opakovanými raketovými útokmi na iracké základne, na ktorých boli umiestnení americkí vojaci.

Irán takisto vydal zatykač na Donalda Trumpa, ktorý útok na iránskeho generála označil za odvetu na vlnu útokov na americké ciele v Iraku. Solejmání velil elitným jednotkám al-Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe.