Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí sa vracajú do Británie, aby sa vyhli karanténe

Cestujúci, ktorí poletia leteckou spoločnosťou British Airways na londýnske letisko Heathrow, čakajú na bezpečnostnú kontrolu vo francúzskom meste Nice v piatok 14. augusta 2020. Británia vo štvrtok večer vzhľadom na nárast prípadov nákazy oznámila, že od soboty zavedie 14-dňovú karanténu pre osoby prichádzajúce z Francúzska. Na britský karanténny zoznam boli pridané aj Holandsko a štyri ďalšie krajiny, pričom na ňom už figurovali Španielsko a Belgicko. Foto: TASR/AP

Vlaky boli v piatok úplne vypredané a spoločnosť ľudí upozornila, aby na jej stanicu nevstupovali bez potvrdenej rezervácie.

Londýn 14. augusta (TASR) - Tisíce dovolenkárov sa vracajú do Spojeného kráľovstva z Francúzska s cieľom vyhnúť sa povinnej karanténe, ktorá začne platiť od soboty. Informovala o tom v piatok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Británia sa rozhodla opätovne zaviesť dvojtýždňovú karanténu pre cestujúcich prichádzajúcich z Francúzska, Holandska aj Monaka z dôvodu nárastu počtu nakazených osôb v týchto krajinách.

Po návrate do Spojeného kráľovstva budú musieť cestujúci zo zmienených krajín ísť na 14 dní do samoizolácie. Opatrenie vstúpi do platnosti v sobotu o 4.00 h miestneho času (5.00 h SELČ).

Francúzsko varovalo, že zavedie protiopatrenia. Holandsko podľa BBC vydá varovanie pred cestami do Británie, ktoré nie sú nevyhnutné, v období, keď britské opatrenia vstúpia do platnosti. Protiopatrenia však Holandsko zaviesť neplánuje.

Britský minister dopravy Grant Shapps povedal, že karanténne opatrenia boli pre tieto krajiny zavedené z dôvodu, že výskyt nákazy za obdobie siedmich dní prekročil 20 prípadov nákazy na každých 100.000 osôb.

"Tvrdo sme v tejto krajine pracovali, aby sme počet nakazených znížili," povedal Shapps a dodal, že krajina chce zabrániť tomu, aby ľudia vracajúci sa zo zahraničia so sebou prinášali nákazu.

Vo Francúzsku je podľa Shappsových slov v súčasnosti približne 160.000 britských turistov. Mnohí z nich sa snažia získať letenky, či lístky na vlak alebo trajekt. Ceny lístkov sa pohybujú v stovkách libier.

Počet trajektov medzi Francúzskom a Britániou sa zvýšil. Vlaky premávajúce cez Eurotunel pod Lamanšským prielivom sú však vypredané a ceny leteckej dopravy prudko rastú.

Spoločnosť Eurotunel, ktorá spravuje tento podmorský dopravný koridor uviedla, že viac ako 12.000 ľudí sa pokúsilo rezervovať si lístky na vlak cez tunel po tom, ako vo štvrtok oznámili karanténne opatrenia. Bežne sa dopyt pohybuje v stovkách ľudí.

Vlaky boli v piatok úplne vypredané a spoločnosť ľudí upozornila, aby na jej stanicu nevstupovali bez potvrdenej rezervácie.

Ceny niektorých leteniek do Británie z Paríža dosiahli viac ako 450 libier (499 eur) a najlacnejšie lístky na vlak Eurostar stáli 210 libier (232,9 eur).

Francúzsko v piatok hlásilo 2846 nových prípadov nákazy za posledných 24 hodín. Ide o najvyšší počet, odkedy táto krajina uvoľnila obmedzenia v oblasti pohybu osôb.

Francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune vyjadril na Twitteri v súvislosti s britským opatrením "ľútosť". Podľa svojich vyjadrení však dúfa, že situácia sa vráti do normálneho stavu hneď, ako to bude možné.