Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Mníchove protestujú pred summitom G7 za ochranu klímy

Policajná potýčka s demonštrantmi počas protestu pred stretnutím G7 v nemeckom Mníchove v sobotu 25. júna 2022. Summit G7 sa bude konať na zámku Elmau neďaleko Garmisch-Partenkirchen od 26. júna do 28. júna 2022. Foto: TASR/AP

Krajiny G7 podľa protestujúcich nesú zodpovednosť za vyhrocovanie celosvetových spoločenských a ekologických kríz.

Mníchov 25. júna (TASR) - Tisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili na protestnom pochode v nemeckom meste Mníchov s cieľom apelovať na lídrov priemyselne najrozvinutejších krajín skupiny G7, aby sa viac zasadzovali za boj proti klimatickej zmene. TASR informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

Podľa organizátorov demonštrácie, medzi ktorými je okolo 15 mimovládnych organizácií, prišlo na akciu v hlavnom meste Bavorska približne 6000 ľudí. Polícia však účasť odhadla len na 4000 osôb. Organizátori pôvodne počítali s tým, že protest príde podporiť zhruba 20.000 ľudí. "Máme len jednu planétu," znel nápis na jednom z plagátov.

Ťažiskovými požiadavkami demonštrantov sú podľa denníka Die Welt ukončenie používania fosílnych palív, zachovania rozmanitosti živočíšnych a rastlinných druhov, sociálna spravodlivosť na planéte a boj proti hladu vo svete. Krajiny G7 podľa protestujúcich nesú zodpovednosť za vyhrocovanie celosvetových spoločenských a ekologických kríz.

Predstavitelia skupiny G7 - Británie, Spojených štátov, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska sa zídu na summite na zámku Elmau v Bavorských Alpách v nedeľu. Lídri G7 budú rokovať o vojne na Ukrajine, klimatickej zmene, energetických otázkach a prehlbujúcej sa potravinovej kríze. Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu vo videopodcaste poznamenal, že invázia ruských síl má vplyv aj na stúpajúce ceny potravín, plynu a energií.

Na summit G7, ktorý potrvá do utorka, bude dohliadať zhruba 18.000 príslušníkov polície. Cieľom posilnenej prítomnosti poriadkových síl je predísť násilným potýčkam, aké sa konali v roku 2017 na summite G20 v Hamburgu. Na pokojný priebeh protestov vyzvala aj ministerka vnútra Nancy Faeserová. V sobotu popoludnia došlo podľa slov reportéra DPA po zadržaní jedného demonštranta k stretom s políciou.