Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Poľsku ľudia demonštrovali proti verdiktu súdu a za členstvo v EÚ

Ľudia mávajú s vlajkami EÚ a poľskými vlajkami počas demonštrácie na podporu členstva Poľska v EÚ v nedeľu 10. októbra 2021 vo Varšave. Foto: TASR/AP

Poľský Ústavný súd tento týždeň dospel k záveru, že určité prvky práva EÚ sú v rozpore s poľskou ústavou. Podľa verdiktu má vnútroštátne právo nadradenosť nad právnymi normami Únie.

Varšava 10. októbra (TASR) – Tisíce ľudí demonštrovali v nedeľu v Poľsku proti kontroverznému verdiktu Ústavného súdu a za zotrvanie svojej krajiny v Európskej únii. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

V metropole Varšava sa zhromaždili demonštranti na Hradnom námestí v historickom centre, kde mávali poľskými i európskymi vlajkami a kričali "Zostávame" či "My sme Európa". Protesty sa konali aj v Gdansku, Poznani, Štetíne, Krakove i početných ďalších mestách.

Poľský Ústavný súd tento týždeň dospel k záveru, že určité prvky práva EÚ sú v rozpore s poľskou ústavou. Podľa verdiktu má vnútroštátne právo nadradenosť nad právnymi normami Únie. Toto rozhodnutie ďalej roznecuje konflikt medzi Európskou komisiou a Varšavou okolo reformy poľského súdnictva, konštatuje DPA.

Kritici pravicovej národno-konzervatívnej vlády sa obávajú, že tento súdny verdikt by mohol viesť k "polexitu", vynútenému odchodu Poľska z EÚ pre odmietnutie legislatívy a hodnôt Únie, približuje AP.

Na protesty vyzval bývalý predseda Európskej rady a poľský opozičný líder Donald Tusk. Vládu strany Právo a spravodlivosť (PiS) obviňuje, že chce krajinu vyviesť z EÚ, čo vládni predstavitelia popierajú.

"Miesto Poľska je v Európe," povedal Tusk pred demonštrantami vo Varšave. "Zvíťazíme, pretože je nás viac!" vyhlásil. Štátna televízia počas jeho prejavu podľa AP vo svojom vysielaní informovala o "Proteste proti poľskej ústave" a tom, že "Tusk útočí na poľskú zvrchovanosť".