Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Poľsku sa zúčastnili na pochode

Tisíce ľudí sa v piatok 11. novembra 2022 zhromaždili v centre mesta na každoročnom pochode ku Dňu nezávislosti organizovanému nacionalistickými skupinami, ktorý bol v minulých rokoch poznačený násilím. Foto: TASR/AP

Mnohí účastníci niesli transparenty so symbolom ultranacionalistického hnutia ONR z obdobia 30. rokov minulého storočia, na ktorom je ruka s mečom.

Varšava 11. novembra (TASR) - Tisíce ľudí pochodovali v piatok v poľskom hlavnom meste Varšava pri príležitosti Dňa nezávislosti. Tento pochod organizujú nacionalistické skupiny a v posledných rokoch býval poznačený prejavmi násilia, pripomenula agentúra AP, z ktorej TASR správu prevzala.

Tohtoročný pochod sa konal pod heslami "Poľsko ako národný štát" a "Silný národ. Veľké Poľsko". Mnohí účastníci niesli transparenty so symbolom ultranacionalistického hnutia ONR z obdobia 30. rokov minulého storočia, na ktorom je ruka s mečom.

V uliciach nasadili vysoký počet policajtov s cieľom zabrániť násiliu, ktoré sa počas pochodu vyskytlo v predchádzajúcich rokoch, keď došlo k výtržnostiam, zrážkam s políciou a ničeniu infraštruktúry.

Tisíce ľudí sa zhromaždili v centre mesta na každoročnom pochode ku Dňu nezávislosti organizovanému nacionalistickými skupinami, ktorý bol v minulých rokoch vo Varšave poznamenaný násilím, v piatok 11. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Tento pochod je sporný, pretože ho riadia krajne pravicové skupiny a počas predošlých rokoch sa na ňom objavili posolstvá spojené s belošským nacionalizmom a protiiimigračnými postojmi, pripomína AP. Mnohí ľudia sa však na ňom zúčastňujú s cieľom prejaviť svoje vlastenectvo.

Na inom mieste vo Varšave sa v piatok konalo protifašistické zhromaždenie, píše AP.

Deň nezávislosti je v Poľsku oslavou opätovného nadobudnutia zvrchovanosti krajiny po prvej svetovej vojne po 123 rokoch, počas ktorých bolo Poľsko pod zahraničnou nadvládou, dodáva agentúra.

Spomienkové podujatia sa v piatok konali po celej krajine vrátane slávnosti pri hrobe neznámeho vojaka vo Varšave, na ktorom sa zúčastnil poľský prezident Andrzej Duda spolu s litovským prezidentom Gitanasom Nausédom.