Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Prahe demonštrujú proti pandemickým opatreniam

Praha, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Demonštrácia je namierená najmä proti povinnému očkovaniu a novému pandemickému zákonu, píše CNN Prima News.

Praha 30. januára (TASR) - Na Václavskom námestí v Prahe sa v nedeľu popoludní koná demonštrácia namierená proti pandemickým opatreniam. Podľa organizátorov sa tam zišlo viac ako 6000 ľudí. Informovali o tom televízia CNN Prima News a spravodajský server Novinky.cz.

Účastníci sa začali schádzať krátko pred 15.00 h. Polícia odhad ich počtu neuviedla; podľa organizátorov ich však má byť viac ako 6000.

Demonštrácia je namierená najmä proti povinnému očkovaniu a novému pandemickému zákonu, píše CNN Prima News. Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR má o tejto legislatíve rokovať v utorok 1. februára. Iniciatíva Chcípl PES na tento deň pred budovou snemovne zvolala ďalšiu demonštráciu.

Na pražskej demonštrácii za slobodu a občianske práva sa majú zúčastniť hnutie Chcípl PES, spevák Daniel Landa, členovia koalície Piráti a Starostovia - ktorá je súčasťou vlády - či členovia opozičnej strany SPD. Hnutie Chcípl PES v nedeľu demonštráciu proti pandemickému zákonu organizuje aj v meste Břeclav na východe ČR.

Hovorca českého ministerstva zdravotníctva Ondřej Jakob pripomenul, že opatrenia platné v ČR sú "jedny z najmiernejších v Európe" a vláda sa ich v najbližšej dobe chystá ešte viac uvoľniť.

"Zastávame názor, že je lepšie mať pandemický zákon, než vyhlasovať núdzový stav," povedal a dodal, že návrh zákona je v súlade s ústavou a použil by sa len v prípade výrazne zhoršenej situácie.