Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v USA protestovali proti volebným zákonom

Iluistračné foto. Foto: TASR/AP

Niektoré z týchto zákonov vyžadujú, aby mal človek stálu adresu, zatiaľ čo iné zakazujú odovzdanie hlasu z auta, čo bol vlani vzhľadom na pandémie obzvlášť populárny spôsob hlasovania.

Washington 29. augusta (TASR) - Desaťtisíce ľudí protestovali v sobotu proti návrhom zákonov v amerických štátoch vedených republikánmi, ktoré podľa demonštrantov predstavujú hrozbu pre slobodné voľby.

Ako píše agentúra AFP, ľudia vyšli do ulíc vo Washingtone, v texaskom Houstone, v Atlante v štáte Georgia a iných amerických mestách pri príležitosti výročia historického pochodu na Washington pod vedením amerického černošského kazateľa a bojovníka za rasovú rovnoprávnosť Martina Luthera Kinga.

Podľa neziskového inštitútu Brennan Center for Justice 18 amerických štátov prijalo od januára dokopy 30 zákonov, ktoré obmedzujú volebné práva ich obyvateľov.

Niektoré z týchto zákonov vyžadujú, aby mal človek stálu adresu, zatiaľ čo iné zakazujú odovzdanie hlasu z auta, čo bol vlani vzhľadom na koronavírusovú pandémie obzvlášť populárny spôsob hlasovania, približuje AFP.

Americký Kongres prijal v roku 1965 zákon o volebnom práve, ktorého zámerom bolo ukončiť volebnú diskrimináciu menšinových skupín, najmä však černošských obyvateľov, pripomína AFP.

Odvtedy však niektoré, hlavne južanské štáty prijali zmeny legislatívy zamerané na sťaženie hlasovania Afroameričanom, ktorí väčšinou volia Demokratickú stranu, analyzuje AFP. Tento proces sa výrazné zrýchlil v dôsledku falošných tvrdení bývalého prezidenta Donalda Trumpa, že počas prezidentských volieb z novembra 2020 došlo k rozsiahlym volebným podvodom, pripomína AFP.